Emekli bayramikramiyesinezam bekliyor

EMEKLİ, dul ve yetim hükümetin açıkladığı tasarruf genelgesinin kendilerinedüşük zamolarak yansımasından kaygılı.

10 bin TL aylık alan emekli ve 17 bin 2 TL para ile ter akıtan asgari ücretlinin ateşi düşmeyen hayat pahalılığı altında ezildiği, derin maddi sorunlar yaşadığı ortada. Hal böyle iken düşük zam politikası ile onlardan tasarruf yapmak vicdanları incitir.

16 milyonu aşkın emekli, dul ve yetim yılın ikinci yarı zammı için bir yanda temmuz ayını sabırsızlıkla beklerken, diğer yanda 3 bin TL tutarındaki bayram ikramiyesinin Kurban Bayramı öncesi hatırı sayılır oranda artırılmasını bekliyor.

3 bin TL'lik ikramiyenin yetersiz kaldığını, temel gereksinimlerini bile karşılamadığını Şeker Bayramı'nda bizzat yaşayarak gördü emekli. Hiç olmazsa Kurban Bayramı öncesi ödenecek ikramiye en az 5 bin TL'ye yükseltilmeli. Yetmez ama az da olsa soluklanmalarını sağlar. Bu para ile bile kurban kesmeleri olanaksız. Ortalama 13 bin TL aylığı olan emekli kurbanı unutalı yıllar oldu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yılın ikinci yarısında olası yüzde 25 oranındaki TÜFE zammının yanı sıra mutlaka göreceli refah payı verilmesini de umutla bekliyorlar.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yılbaşında memur emeklilerine göre aylıklarına düşük yansıtılan zam açığının temmuzda giderilmesini istiyor.

17 bin 2 TL tutarındaki aylığı her geçen gün eriyen asgari ücretli de ara zamma odaklandı. Hükümetin"Ara zam yok"açıklamasına karşın umutlarını koruyorlar. Şubat 2025'e dek mevcut ücretle geçinebilmek can yakıcı hayat pahalılığında mümkün mü Asgari ücretli için de temmuzda ara zam kaçınılmaz.

Tasarrufa giden hükümet, gariban kitlenin talebine kayıtsız kalmamalı, düşük zamma mahkum etmemeli. Kamuda gereksiz harcamalar kısıtlanarak emekli ve asgari ücretliye kaynak yaratmak olanaklı. Umarım yayınlanan genelge ile milyonlara hak ettikleri artış verilir.Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

"Hayat bir masal gibi başlar, yaşlandıkça roman olur, anlattıkça da fıkra... Sonuç mu Hepsi hikaye..."Anonim

YAŞAR KEMAL ONURUNAEDEBİYAT FESTİVALİ

OSMANİYE Valiliği ve DS Kitap, Yaşar Kemal'in yetiştiği Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeYaşar Kemalonuruna edebiyat festivali düzenleniyor. Festival kapsamında çok sayıda yazar okurlarıyla buluşacak. Söyleşiler ve imza günleri düzenlenecek...'1. Osmaniye-Kadirli Edebiyat Günleri'25 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Edebiyat Günleri, kitap okuma kültürünü teşvik etmek veYaşar Kemal'in edebi mirasını onurlandırmak amacı taşıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

KEMALİZM KUTSALDIR

-KEMALİZMkutsaldır. Laf eden elenir. Ne Leninizm kaldı ortada ne Nazizim, ne de Mussollinizim amaAtatürkhâlâ yaşıyor. İlber ORTAYLI

-TARHANAbulgur köylünün yemeğidir. Aracı tefecinin yediği üreticinin emeğidir. Sen eşek olursan Sırtına binen çok olur Yükü sen çekersin Sırtındaki beyefendi yorulur. Erhan TUĞLU

- HEMmeyveyi hem çekirdeğini tüketenler o hastalığı bir daha yaşamıyor. Ömrü uzatıyor, ciddi taş gibi yapıyor, hastalıklarla mücadele ediyor. İster çayını ister tozunu (Nar) tüketin... P.C.

-'CUMHURİYETİN Yeni Yüzyılında Enerji ve Teknoloji'konulu panel. Bilim Akademisi üyesiM. Pınar Mengüç'ün moderatör olacağı panelin konukları Koç Üniversitesi'nden Seda Keskin Avcıile Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ndenRaşit Turanve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Danışmanıİ