Ya mayın gemisi Konca olmasaydı

TCG Konca,Gölcük Tersanesi, Derince ve zaman zaman Gölcük yakınındaki iskelelere işçi taşıdı.

1992 yılında söküm için MKE'ye devredilen gemi Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından satın alınarak Haliç ve Tuzla-Rota tersanelerinde beş yıl sürecek tadilata alındı. Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Boğazı'na mayın döken 4 gemiden birisi olarak hayatta kalabilmiş ve gelecek nesillere intikal edebilme olanağı bulmuş, çok az sayıda gemiden birisidir. 32x6 metre ebadındaki geminin İngiltere'de inşa edildiği değerlendiriliyor.


Konca (Selanik) daha sonra Gonca adını aldı. Türkiye'de Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Boğazı'na mayın döken 4 gemiden biri olarak hayatta kalabilmiş. Gelecek nesillere intikal edebilme olanağı bulmuş çok az sayıda gemiden biri.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Çanakkale'de toplam 48 mayın döktü. Nusret'ın stratejik baskın yaratan ünlü 26 karbonit mayını 2 Mart 1915 günü İstanbul'dan getiren gemi de Selanik'ti.

Savaşın sonuna doğru temmuz ayında İstanbul'a intikal eden gemi, 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros ateşkesine kadar mayın dökücü gemi olarak İstanbul'da görevine devam etti.

Cumhuriyet'in ilan edilmesinden sonra Selanik, Konca Mayın Grup Kumandanlığı'nda ve yeni kurulan Gölcük Deniz Üssü'nde görev aldı. Gerek romorkör gerekse mayın dökücü gemi olarak değişik görevlerde kullanıldı. Selanik, 1958 yılına kadar çoğunluk zamanını harekattan sakıt şekilde Gölcük üssü ve Konca Mayın Grup Komutanlığı'nda geçirdi.

KURAKLIK GEÇMİŞ DEĞİL DAHA DA ARTABİLİR

TÜRKİYE'de kuraklık riski büyüyor. Öngörüler krizin yaklaşmakta olduğunu gösteriyor. Su Politikaları Derneği BaşkanıDursun Yıldız, Al Ain Türkçe'ye hangi bölgelerin kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu anlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verileri Türkiye'nin gitgide su kaynaklarını kaybettiğini ortaya koyuyor. Tahminler oldukça vahim sonuçlar ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Türkiye 2030 yılına kadar su kaynaklarının yüzde 20'sini kaybedecek ve su kıtlığı çeken ülkeler arasına girecek. Önümüzdeki dönem bir yana ocak ve şubat ayları oldukça sıcak geçti. Bu yaz Türkiye'nin bazı bölgeleri sıkıntılı günler geçirebilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yıldız'a göre ocak ve şubat aylarında yine beklenen yağışları özellikle bazı bölgelerimizde alamadık. Ayrıca ocak ve şubat ayları AB'nin Akdeniz çanağındaki ülkeleri İspanya, İtalya ve Yunanistan için de kurak geçti. Kritik eşik olan 1.5 dereceyi de aştığını bildirdi. Bu da iklim değişikliği etkisini azaltmak için alınan önlemlerin yetersizliğini ortaya koyuyor ve endişelerin artmasına neden oluyor.

Orta Anadolu, Orta ve Güney Ege, Trakya'nın Batısı ve Doğu Anadolu'nun doğusunda bölgesel olarak kurak bir yaz geçirebiliriz.

BU ÇAĞDA BU İLKELLİK

EŞİM 10 gün önce Bolu İl Nüfus Müdürlüğü'ne yeşil pasaport almak için başvuruyor. e-Devlet adlı web sitesinde 2021 yılında okul müdürüyken emekli olduğum ve ne iş yaptığım yazılı halde. Bu bilgi dikkate alınmıyor. "Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü'nden resmi belge getirin" deniliyor. Bu kurum e-Devlet ve MEBBİS sitesinden her bilgime erişebildiği halde en son olarak görev yaptığım Zonguldak ilinin MEM'ine yazı yazıyor. Bu yazı dijital ortamda (DYS) karşı tarafa ulaşıyor. Aradan koca 1 hafta geçmesine rağmen talebe cevap gelmiyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

10 gün önce ta Çin'den 5 adet entegre (chip) satın aldım. Bu bile 9 günde elime ulaştı. Dijital teknoloji sayesinde 1 mili-saniyede gönderilebilecek bir belge bir haftada gelmiyor. Kanser olan ablasını tedavi ettirmek için Fransa'daki akrabalarının yanına götürecek olan eşim ve hastamız ise 10 gündür devletin keyfini bekliyor.

Ali ÖZDEMİR-Eğitimci-Yazar-Yayıncı

MESAJ PANOSU

KADIKÖY Belediyesi'nin Caddebostan sahilinde 26 Mayıs Pazar günü gerçekleştireceği Cadde 10K ve Cadde 21K Koşu Yarışları için kayıtlar 1 Mart'tan beri sürüyor. Çocuk koşusunun da yer alacağı yarışlara katılmak isteyenlerwww.cadde21k.kadikoy.bel.tradresinden kaydolabiliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ACAR BALTAŞ'IN USTALIK ESERİ!