Tohum ve damızlık olmazsa tarım olmaz
Temmuzayında Tarım ve Orman Bakanıİbrahim Yumaklıile TİGEM Genel MüdürüHasan Gezginç'in konuşmalarını izledik, kendileriyle sohbet ettik.
Geçen yıldan tanıştığımız Toprak Mahsulleri Ofisi(Buğday, fındık, bakliyat)Genel MüdürüAhmet Güldal'dan temel ve ortak anlatımlarından "Küresel ısınma, pandemi, savaşlar ve doğal afetlerin yol açtığı yeni dünyanın yeni üretim normalleri, ülkeleri daha fazla ve planlı üretime yöneltmiş, 'gıda milliyetçiliği' kavramını gündeme getirdiğini" öğrendik. Karadeniz'deki fındıkçılar, TMO Genel MüdürüAhmet Güldal'dan iyi fiyat bekliyor bugünlerde. TMO yanında fındık işini de üzerine alanGüldal'ın, son birkaç yıldır fındıkta yarattığı 'istikrar' ve kendisine yönelik başarıları gerçekten dikkat çeker oldu.
SİGORTA; TİGEM VE TMO
TİGEM ve TMO, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çok değerli ve stratejik kurumları. İki marka için 'Ülkenin sigortası' demek gerekiyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıBakan Yumaklı, "2022 yılında bitkisel üretim rekoru kıran ülkemiz, aynı zamanda tarım ürünleri ihracatında tümzamanların en yüksek rakamına ulaştı. 'Türkiye Yüzyılı'nda da yeni başarı hikayeleri yazma azmiyle yolumuza devam ediyoruz. Dünyanın yeni normalinde ülkemizin tarımsal üretimindeki potansiyelini daha ileri taşıyacağız" diyor.
Özetle her sorumluyu tarımla ilgili çalışmalarında çok heyecanlı gördük, hepsi de tarımda "Bereket ve bolluk" bekliyor. Biz de bu başarıları görünce heyecanlandık, ama kuraklık en büyük endişe. Bu yazıyı yazarken, gök kapkaranlık oldu, inşallah yağmur düşer diye bekledik; sadece toz aldı.
DEVLETE YÜK OLMAM
TİGEM Genel MüdürüGezginç'in konuşurken şu sözleri ilginçti: "Allah'a şükür devletime para kazandırıyorum. Bir kamu kuruluşu olarak TİGEM, bilinenin aksine bütün giderlerini kendi bütçesinden ödeyen, adeta bir şirket gibi çalışan bir kuruluştur. Burada en büyük gurur devlete yük olmamak."
OSMANLI MİRASI
Gıda güvenliği konusunda TİGEM örnek bir kurum, Osmanlı'nın 700 yıllık mirası, 1937'de zirai kombinalar, 1950'de Devlet Üretme Çiftlikleri 1984 de de TİGEM adını almış. 3,3 milyon dekar arazisi var.
17 İŞLETME VAR
Türkiye genelinde 17 işletmede hizmet veriyor Ana iş kolu tohum ve damızlık. 2023 yılında 392 bin ton verim ile tüm zamanların üretim rekoru kırılmış. Geçen yıl ve bu yıl da yüksek verim alınması tarımcıların başarısı sayılıyor. Bizi ağırladığı TİGEM'in Karacabey tesislerinde, Genel Müdür Dr.Hasan Gezginç'ten, gazeteciler olarak çok şey öğrendik. Türkiye'nin tarım ve hayvancılık alanında öncü kuruluşu olan TİGEM, üretimiyle sadece ülkemizde değil, bölgesinde ve dünyada en köklü yapılandırmalardan biri. Osmanlı döneminde birçoğu Çiftlikat-ı Hümayun olarak varlık bulan, bazıları da bulundukları bölgenin, bazıları ise sarayın ve ordunun gıda ve at ihtiyacını karşılayan, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte farklı tarımsal faaliyet alanları ile devlete intikal eden bu işletmeler, hara, inekhane ve DÜÇ'nin birleşmesiyle 1984 yılında TİGEM olarak tek çatı altında toplanmış.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıÇİFTÇİ PARA KAZANIYOR
Dr. Hasan Gezginç diyor ki: "Çiftçilerimizin para kazanmadığı konusundaki görüşlere katılmıyorum. Çiftçilerimiz para kazanıyor ama öyle bir dönemde yaşıyoruz ki sizin kazandığınız para size yetiyor mu Bu çağda bir analiz yapalım. Şu anda muhtemelen daha çok kazanıyordur. Ama bu çağın gerekleri bizim ekonomik olarak çok fazla yorulmamıza neden oluyor. Bu çağın giderleri fazla. Bugün bu ülkenin çiftçisine dağıtılan destek 63 milyar lira. Büyük para, ama ülke de büyük. Kazancımız çok büyük ama giderimiz de çok büyük."
Yarın: Arap atlarının 7 göbek kaydı var.
Rekor bir tay 3.5 milyon TL fiyat buldu.
SERTİFİKALI TOHUMDAMIZLIK HAYVAN
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı