Tarikat, ticaret ve siyaset kitapları unutulmaz... Hikmet Çetinkaya'yı kaybettik

Cumhuriyet'te yılların dostu Hikmet Çetinkaya'yı uzun süredir çektiği kan kanserinden dolayı kaybettik.

Önceki gün entübe edilmişti. 1942 Edremit doğumlu Çetinkaya, lise öğrenimini Manisa Erkek Lisesi'nde tamamladıktan sonra gazeteciliğe İzmir Cumhuriyet Gazetesi'nde muhabir olarak başladı. Bir süre gazetenin İzmir temsilciliğini yaptı. Mustafa Balbay, Celal Başlangıç, Hakan Kara ve Zafer Aknar gibi genç gazetecilerle çalıştı. Daha sonra İlhan Selçuk'un isteği üzerine İstanbul'da gazetenin yayın yönetmenliği görevini üstlendi. Onu ünlü yapan Ege'nin tütün ve üzüm yazıları ile Anadolu gezileriydi. Üreticilerin ve yoksulun 'solcu' gazetecisiydi. Daha sonra 'Politika Günlüğü' köşesi onu siyasette etkin bir isim olarak öne çıkarttı. Hele tarikat, ticaret ve siyaset üçgeni hakkındaki yazıları ile büyük yankı uyandırdı.
Muammer Elveren'in objektifinden Hikmet Çetinkaya ve Yalçın Bayer İzmir'deyken.

Haberin Devamı

Çetinkaya'nın yaşamı boyunca başından birçok hukuki davalar geçti, gözaltına alındı, tutuklandı. Bunların en önemlisi Cumhuriyet Gazetesi ile ilgili, diğerleri FETÖ ve PKK terör örgütüyle ilgili olanlardı.

BU KİTAPLARI YAZDI

Hikmet Çetinkaya'nın basında dikkat çeken önemli kitapları şunlar:

Din Baronu'nun Kazları (1997), Şeriat Pazarı (1997), Bir Güneydoğu Gerçeği: Necla (2000), Troya'dan İyonya'ya: Mitolojik Aşklar Coğrafyası (2001), İrticanın Kara Yüzü: Usame Bin Ladin'den Kaplancılar'a (2002), Kubilay Olayı ve Tarikat Kampları (2002), ABD'nin Kürt Kozu ve Bağdat'ın Çocukları (2003), Çağımızın Üç Tanığı: Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Muzaffer İzgü ve Samim Kocagöz (2004), Fethullah Gülen'in 40 Yıllık Serüveni 1 (2004), Fethullah Gülen'in 40 Yıllık Serüveni 2 (2005), 68'den 78'e: Sancılı Yıllar Kuşatılmış Sokaklar (2006), Türkiye'nin Şeytan Üçgeni: Tarikat-Ticaret-Siyaset (2007), Kuzu Postunda Kurt: Tarikat-Ticaret-Siyaset (2007), Soros'un Çocukları (2007), Amerikan Mızıkacıları (2008), Yobaz ve Hokkabaz (2008), Atatürk Devrimleri ve Dinci Kuşatma (2009).

Hikmet Çetinkaya, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı kurucu üyesi idi. Burhan Felek, Hasan Tahsin, Türk Dil Kurumu gibi kurumlardan ödülleri var.
Çetinkaya yarın toprağa verilecek.

Haberin Devamı

NİHAT GENÇ TÜRKİYE'Yİ AĞLATTI
TÜRKİYE
'de çok bilinen ama değeri ileride daha da çok anlaşılacak olan yazar Nihat Genç pazar günü ikindi namazından sonra Ankara'da toprağa verildi. Türkiye'nin her yanından cenazesine yoğun katılım oldu, özellikle de gençlerden.

Genç'in güçlü kalemi ve dili, milyonlarca da izleyicisi vardı. Veryansın TV'nin kurucusuydu, eski dostu Serkan Öz, gazeteci Erdem Atay, Eray Çelebi ve Engin Balım çok kıymetli analiz ve haberlere imza attılar. Oğlu Laçin de kamera arkasında hep koşturdu.

Kimseye eyvallahı yoktu, tam bağımsız Türkiye sevdalısıydı ve aynı zamanda Türkiye'nin vicdanıydı...

Cenazeye Mansur Yavaş, Savcı Sayan, Hüseyin Yayman ve Kıraç gibi pek çok siyasetçi ve ünlü katıldı.

Haberin Devamı

Kendisini uğurlayan Cumhuriyetin evlatları dedi ki:

"Seni anlatmaya kelimeler yetmiyor Nihat Genç. Çok sevdiğin bu topraklar ve bizler seni hiç unutmayacağız. Gerçek bir aydın, bir filozof, ödünsüz bir vatanseverdin, eyvallahsız bir hayat sürdürdün."

Kocatepe Camii'nde "Gözün arkasında kalmasın abi" dedi sevenleri...

Gölbaşı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

"Her şeyden umut kesilir, Anadolu toprağından umut kesilmez