Emekli aylıkları niye düşük... Reform kaçınılmaz

Seçimingündemi hayal pahalılığı ve bundan en çok etkilenen emekli maaşları. Peki emekli aylıkları neden düşük

2008 yılı ekim ayında yürürlüğe giren ve emeklilik yaşını 65'e yükselten 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası uyarınca aylık bağlama oranı yüzde 70'lerden yüzde 30'lara dek geriledi. Güncelleme katsayıları düştü. 2008'den sonra bağlanan aylıklara büyümeden yüzde 30 oranında pay yansıtılıyor. Haliyle düşük tutarlı aylıklar oluşuyor.

Yasada öyle bir çelişki var ki ne denli uzun süre çalışılırsa ileride bağlanacak aylıklar da o denli az oluyor.

İNTİBAK YASASI ÇIKARILMALI

Aynı primi ödemelerine ve çalışma sürelerine karşın SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasında derin fark mevcut. 2000 öncesi emekli olanlara yönelik İntibak Yasası çıkarılmasına karşın, 2000 sonrası emekliler bu haktan yoksun bırakıldı. Yeni İntibak Yasası'nın hayata geçirilmemesinden ötürü 2000 sonrası emekliler daha düşük aylık alıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Emeklilerin 10 bin TL aylık yerine Batı'daki gibi insanca yaşam koşullarına ulaşabilmeleri SGK'nın 1.66'a gerileyen aktif-pasif oranının artırılması için sosyal güvenlik sistemi baştan aşağıya ele alınmalı. Aylık bağlama oranı ve güncelleme katsayıları yeniden yükseltilmeli, büyümeden verilen pay mutlaka artırılmalı. Tabii 2000 sonrası emeklileri kapsayacak İntibak Yasası bir an önce çıkarılmalı.

Sosyal güvenlik sisteminde reform yapılmaz, hayat pahalılığı önlenmezse aylıklara TÜFE oranında zam yansıtmakla emeklinin isyanı dindirilemez.

Şükrü KARAMAN

PSİKOLOJİDE SORUNLAR

"Ülkemizde psikiyatri, klinik psikoloji, psikolojik danışma alanları, bu alanlarda standart eğitimlere sahip olmayan kişilerin istismarına uğramaktadır. Bu durum karşısında psikologlar ve PDR uzmanları alanlarını koruyamıyor. Çünkü birer meslek odaları yok."

Prof. Dr. Üstün DÖKMEN

GÜNÜN SÖZÜ

"Rüzgara hazırlıklı olmayan fırtınada ne yapar" Murat KOÇAK

BİLİYOR MUSUNUZ

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr.Mühip Kanko'nun, Karabük Üniversitesi'ndeki HIV ve HPV virüsleri hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili kamuoyunun yönelttiği soruların cevaplandırılması için Sağlık Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı'na yazılı soru önergesi yönelttiğini...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ÜNLÜ BESTEKÂRIN CENAZESİNİ 35-40 KİŞİ KALDIRDI

TRT DAHİL KİMSEDEN ÇİÇEK YOKTU

İSMET NEDİM AĞLATTI

Affınızasığınarak, içimi çok acıtan bir konuyu size iletiyorum. 300 civarında besteye imza atan 1960 ve 70'lerin ünlü TRT ses sanatçısı ve bestekarı olanİsmet Nedim, ikamet ettiği Berlin'de 19 Mart'ta 93 yaşında yaşama gözlerini yumdu. 23 Mart'ta Levent Afet Yolal Camisi'nde kılınan cenaze namazını müteakip Silivri Selimpaşa'da toprağa verildi.

'Agora Meyhanesi', 'Arım Balım Peteğim', Boş Kalan Çerçeve', 'Benim de Canım Var', 'Adını Anmayacağım', 'Oyun Bitti', 'Leylaklar Altında', Çoban Çeşmesi', 'Han Duvarları', 'Kalpsiz', 'Karadut'