Çanakkale'nin yeni mirası

Cem Gürdeniz, Çanakkale Zaferi'nde Rahmi Koç'un iki aracını anlattı

17 MartPazar günü, Hasköy'deRahmi Koç Müzesiçok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) ve Rahmi Koç Müzesi ortaklığında gerçekleşen'Büyük Bir Deniz Zaferinin Kahramanları'başlıklı panelde, 1997'den bu yana Rahmi Koç Müzesi'nde sergilenenGoncabuharlı gezi teknesinin Çanakkale Savaşı'nda Boğaza 3 Ağustos 1914 günü ilk mayın hattını oluşturan ve 2 Mart 1915 günüNusrat'ın tarih değiştiren 26 mayınını İstanbul'dan Çanakkale'ye getiren Selanik Mayın Dökücü Gemisi olduğu E. Deniz Kurmay AlbayBora Serdar'ın uzun soluklu çalışmaları sonrası belgelerle ispat edildi. KÜDENFOR Direktörü AmiralCem Gürdeniztarafından, Selanik gemisinin ilk mayın hattını döken serdümeni Çavuşİsmail Can'ın torunuFahrettin Canve Nusrat mayın gemisinin Komutanı Yzb.İsmail Hakkı Bey'in torunuCihat Gündoğduile birlikte hazırlanan bir Onur Plaketi, Müze Genel MüdürüMine Sofuoğlu'na takdim edildi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı


Mustafa Kemal Atatürk, Anafartalar Grup Komutanıyken, Rahmi Koç Müzesi'nde bulunan bu otomobilin bir benzerini kullanıyordu.

Panelde ayrıca Rahmi Koç Müzesi'nde bulunan Anafartalar Grup Komutanı AlbayMustafa Kemal'in cephede kullandığı İtalyanFiat Zerootomobilin aynı dönemdeki benzerinin de tanıtımı yapıldı. Çanakkale Savaşları Enstitüsü AraştırmacılarındanBuğra Terziaraç hakkında detaylı bir sunum yaptı.

Halen Rahmi Koç Müzesi, 1992 yılında hurdaya gitmekten kurtardığı şimdiki adıyla Gonca olan Selanik Mayın gemisine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu yönüyle Gonca İtalyan, Balkan, Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşlarını görmüş bir gemi olarak deniz tarihimizde 109 yıl öncesindeki 18 Mart deniz zaferinin tek canlı tanığı gemi olma özelliğini koruyor. Törende, 18 Mart Üniversitesi Tarih Bölümü, Çanakkale Savaşları Enstitüsü BaşkanıMurat Karataşda bir konuşma yaptı.

BEŞİKTAŞ'TA AKPOLAT'I 3 ADAY KORKUTUYOR

BEŞİKTAŞ Belediye BaşkanıRıza Akpolat, karşısında dişli üç adayın bulunmasının kendisini tedirgin ettiği, hiç olmadığı şekilde Etiler, Levent ve Beşiktaş'taki mahalleleri gezmeye başlaması dikkati çekiyor. AK Parti-MHP adayı Av.Serkan Toper, bağımsız adayNasuh Mahrukive yarışa hızla bir giriş yapan Memleket Partisi adayı Av. Dr.Özgün Öztunç'tan tedirgin olduğu belirtiliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Toplumdan uzak kapalı kapılar ardında'siyaset'yaptı konuulanğı konuşulanAkpolat'ın, son zamanlarda kadınlara'yemekler'düzenlediği, belediyenin tesislerinde ücretsiz pasta ve kahve partileri verdiği, Arnavutköy yolunda Neşe Gazinosu civarında'Sosyete Pazarı'açtığı, evlere kadar afişler dağıttığı son olarak da 18 Mart Deniz Zaferi nedeniyle'komşularım'diye yazdığı mektuplarla Çanakkale'ye turlar düzenlediği görülüyor.

MESAJ PANOSU

UNUTMA... Nikâh, açılış, düğün gibi özel günlerde TEMA Mutlu Gün Panosu ile dostlarınızın sevincine ortak olabilir, cenaze törenlerinde ise TEMA Çelenk ile sevdiklerinizin üzüntüsünü paylaşarak TEMA Vakfı'nın çalışmalarına destek olabilirsiniz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

"Güçle ittifak kurmuş cehalet, adaletin sahip olabileceği en vahşi düşmandır."

James Baldwin

'SELAM VERDİM HABER DEĞİL DİYE ALMADI'

CUMHURİYETyazarı, hukukçuAli Sirmen'i de kaybettik. Onlar