Antalya'dan notlar: Elon Musk ne der acaba

Yazmıştım. Hafta sonu Avrupa'nın önde gelen tur operatörlerinden Bentour'un geleneksel yıllık toplantı ve etkinliğine katılmıştım.

Antalya'nın en güzel konumu, dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı'nda işinsanı Kemal Şahin'e ait Megasaray Westbeach Antalya otelindeki etkinliğe yerli ve yabancı bine yakın misafir katıldı. Türkiye'den seçkin davetliler, Avrupa'dan 600'ü aşkın seyahat acente sahibi veya temsilcinin yanı sıra Türk ve yabancı epey basın mensubu vardı.

Yıllardır Avrupa siyasetinin nabzını tutan Almanya'dan deneyimli gazeteci dostum Halit Çelikbudak da davetliler arasındaydı. Toplantı ve etkinlikten fırsat buldukça beraber Konyaaltı'nda sahilde sakin doğa yürüyüşleri yaptık. Varyanttan limana kadar 10-15 km'lik bu sahil gerçekten muhteşem. Bunun yaklaşık yedi kilometresi yürüyüş yolu. Avrupalı turizmcilerin çoğu denize giriyorlar, biz de yürüdük. Herkes bilir yürüyüş yapmak, stresi azaltır, kalp-damar sağlığını korur, kilo kontrolüne yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu uyarımızı unutmayın!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İNSANSI ROBOTKUANTUM BİLGİSAYAR

Yürürken Akdeniz'in eşsiz maviliğine tanıklık ederken iki temizlik görevlisi ile selamlaştık. Durmuş, sohbet ediyorlardı. Halit, hemen Alman disipliniyle sordu; "Niye duruyorsunuz" Molada olduklarını söylediler. Haklılar, iki kez mola hakkı varmış. Sonra sorduk bilgi aldık. Yürüyüş parkurunun belli noktalar arasını belli sayıda temizlik görevlisi süpürüyormuş. Çöpü de (genelde sigara izmariti) götürüp kenardaki çöp kutusuna döküyorlarmış. Çok yazık, böyle bir yürüyüş yolunda bu kadar çok sigara içilir mi

Dinledikçe şaşırmamak içten değil. Bu arada çalışıp çalışmadıklarını kontrol için topladıkları çöpün fotoğrafını bir yere (muhtemelen büyükşehire) geçiyorlarmış. Orada da bir kişi bunları böylece uzaktan dijital kontrol etmiş oluyormuş. İsim yazamıyorum ama anlattıkları özetle böyle. Dünyada başa güreşmek isteyenler uydu, yapay zekâ, otonom araç, insansı robot, kuantum bilgisayar konuşurken burada bir sigara izmaritini dört kişi temizliyor. (2 süpüren, 1 kontrolcü, 1 çöpü götüren) Çöpün fotoğrafını göndermek için kendi cep telefonlarını mı yoksa resmi bir telefon mu kullanıyorlar soramadık.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hoş bir sohbetten sonra biz yürüyüşe devam ederken, Halit "Yoruma gerek yok. Merak ediyorum. Acaba bu duyduklarımızı dostlarımız değil de Elon Musk'a anlatsak, ne der, nasıl yorumlar acaba" dedi ve devam etti. "Ocak ayında Elon Musk'un girişimi Neuralink ilk kez bir insanın beynine kablosuz bilgisayar çipi yerleştirdi. Musk'a göre felçli hasta artık düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar faresini kontrol edebiliyor. Burada da izmariti dört kişiye toplatıyoruz."

Belediyelerin görevi hizmetlerini etkin, verimli ve kaliteli olacak şekilde sunmak, belediye sınırları içinde yaşayanların yaşam kalitesini yükseltmek olmalı. Bir izmariti dört kişiye toplatıyorsa kalabalık bir kadro ve elindeki mali imkanlarla yaşam kalitesini nasıl yükseltecek Bu hedefe nasıl ulaşacak insan merak ediyor. Gerçi merak edecek fazlaca bir şey de yok, çözüm belli.
TEMA: KÖMÜRDEN ACİLEN ÇIKMALIYIZ
TEMA Vakfı, Bakü'de sona eren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrasında yaptığı açıklamada, iklim krizine karşı mücadele küresel finansman hedeflerinin yetersiz kaldığını vurguladı. Vakıf, Türkiye için zamanın daraldığına ve ulusal iklim politikasında kömürden çıkış gibi somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

TEMA Vakfı ana gündemi 'iklim finansmanı' olan zirvede, iklim krizinin artan olumsuz etkilerinden sorumlu ülkelerin tarihsel yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti.

Zirveyi değerlendiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Doğayı hammadde deposu, emeği ise ucuz işgücü olarak gören, sanayilerini ve ekonomilerini fosil yakıtlarla büyüten ülkeler iklim krizini tetikledi.

Bu krizden neredeyse hiç sorumlu olmayan bölgeler ise en ağır bedelleri ödüyor. Oysaki fosil yakıt kullanımıyla zenginleşen bu ülkeler, neden oldukları hasarları karşılamakla yükümlüdür" dedi.

Ataç, "Akkuyu'nun 2028'e kadar tam kapasiteye ulaşması planlanırken, 2035'te Türkiye'nin 7.2 GW nükleer enerji kapasitesine sahip olması hedefleniyor. Türkiye'nin bir önce yenilenebilir enerjiye geçiş yapması ve kömürden çıkış planını açıklaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Ataç, küresel sıcaklık artışını 1.5 C ile sınırlandırılması için fosil yakıttan vazgeçilmesi gerektiğini yinelerken "İklim adaleti için gecikme lüksümüz yok" uyarısında bulundu.