İçişleri Bakanı Çiftçi'den göç idaresi ve Bayramı Ali Hoca açıklaması

İçişleri Bakanı'nın faili meçhul dosyaların tekrar açılacağına dair sözü umut verici midir, yoksa geçmiş travmaları yeniden açmak mağdurları yeterince iyileştirebilir mi?

Özet Bu özet koseyazarioku.com tarafından üretilmiştir

Yazar, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile yapılan görüşmede alınan taahhutları, özellikle okullarda şiddet, göç yönetimi ve faili meçhul dosyaların aydınlatılması konularında değerlendiriyor. Bu konuları öne sürüyor çünkü Türkiye'nin toplumsal güvenliği ve adalet sistemi açısından kritik sorunlar olduğuna inanıyor. Yazının merkezinde, İsmailağa Camii'ndeki iki hocaya karşı işlenen suikastlerin (1998 ve 2006) FETÖ etkisinde dosyalanarak kapatılmış olması ve bunların yeniden açılmasının gerçek faili meçhulleri bulup bulmayacağı sorusu yatıyor.

Medya mensupları olarak İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile İstanbul'da bir araya geldik. Bakan Çiftçi, başta okullarda şiddet ve "Yeni nesil çeteler" olmak üzere gündemdeki konulara dair açıklamalarda bulundu. Bizler de sorularımızı sorduk.

Sayın Bakan, iki okuldaki saldırıdan sonra sadece sahadaki güvenlik boyutuna odaklanmadıklarını, siber devriyelerle, internet üzerinden çocukları şiddete yönlendiren şebekelere de operasyonlar yaptıklarını anlattı. Siber devriyeler aralıksız görev başında olduğunu söyledi. Ayrıca diğer bakanlıklarla birlikte okullarda şiddeti önlemeye yönelik ortak yürütecekleri projeleri de açıkladı.

Göreve geldiğinde yürürlüğe koyduğu "Yeni güvenlik paradigması"nı hatırlatan Bakan Mustafa Çiftçi, suçun peşinden koşan anlayışın ötesine geçip suçu doğmadan önleyen, toplumu koruyan ve çocuklarımıza güvenli yarınlar hazırlayan güçlü bir gelecek inşa hedefini bir kez daha ifade etti.

Kamuoyunu en çok meşgul eden "Yeni nesil çetelerle" de bu anlayışla mücadele ettiklerini söyleyen Bakan Çiftçi, "Yeni nesil çete" üyelerinin profillerini anlattı. Bakan Çiftçi'nin verdiği bilgilerden anlıyoruz ki kolluk kuvvetleri "Yeni nesil çeteleri" iyi çözmüş. Son dönemdeki başarılı operasyonlar da bunun göstergesi.

Soru faslında Sayın Bakan'a iki konuyu sordum. Birincisi, Geri Gönderme Merkezleri ile alâkalı şikayetler hakkındaydı. Türkiye, din ırk farkı gözetilmeden mazlumların güvendiği liman. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu konuda çok hassas. Son seçim öncesi Suriyeli kardeşlerimiz üzerinden yapılan provokasyonlara rağmen Başkan Erdoğan, seçimi kaybetme pahasına Suriyelileri zorla geri göndermeyeceğini açıklamıştı.

Geri Gönderme Merkezleri alâkalı şikâyetler artınca 2023 senesinde bu köşede "Onurlu geri dönüş bize de onur katar" (https://www.star.com.tr/yazar/onurlu-geri-donus-bize-de-onur-katar-yazi-1806378/) başlıklı bir yazı yazmıştım.

Sorum üzerine Bakan Çiftçi de bu konuda çok şikâyet aldıklarını ve denetimleri sıklaştırdıklarını söyledi: "Göreve geldiğimden bu yana Göç İdaresi ve deport konuları en çok şikayet aldığımız başlıklardı. Teftiş Kurulumuza talimat verdim; 25 ildeki 32 geri gönderme merkezinin tamamını müfettişlerimiz inceliyor. Kafkaslar, Filistin veya Gazze gibi bölgelerden gelen, tehlike altındaki kişilerin iadelerinde mağduriyet yaşanmaması adına bu denetimleri sıklaştırdık."

Sayın Bakan'a bu konudaki hassasiyeti için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Bakan Çiftçi'ye ikinci sorum ise, Gülistan Doku cinayetiyle gündeme gelen faili meçhul dosyaların tekrar açılması hakkındaydı. Mâlûmunuz 2006 senesinde İsmailağa Camii içerisinde Bayram Ali Öztürk Hoca şehid edilmişti. Emniyet ve adliyedeki FETÖ unsurları o dönem dosyayı alelacele kapatmışlardı. Bu dosyanın tekrar açılıp açılmayacağı bizler için mühim bir mevzu. Benden önce Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Alan da Bayram Ali Öztürk Hoca suikastini dile getirdi.