Türkiye'nin kıyıları İsrail'i görüyor
İsrail Başbakanı Netanyahu, İran'la ateşkesten sonra dedi ki "İsrail kendini dünyanın büyük güçleri arasında ilk sıralara yerleştirdi." Son yıllarda tüm yaşananlar, bölgesel hegemonya mücadelesidir. ABD bölgedeki ağırlığını azaltmaya hazırlanırken geriye kalan tarlayı kim sürecek, onun kavgasıdır.
İsrail, İran'ın kolunu kanadını kırdı, bölgesel güç temerküzü elde etti. Sırada ne var Bir İsrailli futbol yorumcusu, daha sonra "Şaka yaptım" diyerek düzelttiği şu cümleyi kurabildi: "Çeyrek finalde Hamas'ı, yarı finalde İran'ı geçtik. Finalde Türkiye ile karşılaşacağız." Türkiye'de de pek çok kişi o İsrailli gibi düşünüyor. "Final maçı" Suriye'de mi oynanacak Öyleyse, Türkiye'nin kıyıları İsrail'i görüyor ne demek Tartışalım
SAVAŞIN 13'ÜNCÜ GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAYACAKTablo artık daha net görünüyor: Trump ve Netanyahu İsrail saldırmadan önce anlaştı. Çerçevesini yazmıştık: İsrail İran'a saldıracak, İsrail'de yer altı tesislerini vuracak kapasite olmadığı için ABD doğrudan çatışmaya müdahil olacaktı. O anlaşmada bir madde daha olduğunu bu hafta görebiliyoruz: Trump, İsrail Başbakanına -muhtemelen- "Fordo'yu ben vuracağım, sonra da dosya kapanacak" dedi. Bunu, ateşkese rağmen İsrail uçakları havalanınca Trump'ın verdiği küfürlü tepkiden anlıyoruz. Trump çatışmanın adını 12 Gün Savaşı olarak koydu. İşin uzamasını istemedi. Ancak Trump ve Netanyahu'nun meseleye bakışı aynı değil.
ABD RAPORUNU İSRAİL Mİ SIZDIRDIÇin'e odaklanmak isteyen ABD, bir süredir bölgede -Arapİsrail normalleşmesi üzerine- bir mimari inşa etmeye çalışıyor. 2 Şubat 2024'te yazmıştık: ABD "Bölgeden Çekilirim" Diyor Ama Bir Şartı Var. O şart da İsrail'in güvenliğinin sağlanmasıdır. İsrail ise ABD'nin yokluğunda bölgede hegemon güç olmak için el yükseltiyor. Hava sahasını ele geçirmişken İran'a olabildiğince zarar verme arayışı bundandır. Trump'ın baskısıyla durmuştur ama içi içine sığmamaktadır. Şimdilik odaklarını Gazze'ye çevirdiklerini söylüyorlar. Ama Tel Aviv'in huyudur: Bir fırsat ve bahane ortaya çıktığında 13'üncü günü başlatabilir. ABD Ordu İstihbaratı'nın sızdırılan raporu "İran nükleer çalışmaları sadece bir kaç ay ertelendi" tespiti yaptı. Rapor "İran'a saldırılar devam etmeli" alt mesajını taşıyor. Bu Trump'a baskıdır. Bu sızıntıyı İsrail yanlısı ordu mensuplarının yaptığını söyleyebilirim ama ispatlayamam.
SURİYE'DE POZİTİF GELİŞMELERŞimdi gelelim konunun Türkiye'yi ilgilendiren boyutuna. ABD ve Türkiye, dünya sistemine entegre olmuş, Arap koalisyonuyla irtibatlı, kendi ayakları üzerinde durabilen bir Suriye istiyor. Yaptırımlar kaldırıldı. ABD Suriye'deki üs sayısını 9'dan 5'e düşürdü, yıl sonunda geriye bir kalacak. SDG'ye "Suriye ordusuna entegre ol" telkinleri yapılıyor. Şam'da DEAŞ'la mücadele için Suriye-Türkiye-Ürdün istihbarat hücresi kuruldu. Türk askerinin Şam'la anlaşma çerçevesinde -DEAŞ'la mücadele için- ülkeye konuşlanmasıyla ilgili başlık masada duruyor.
NETANYAHU TRUMP'TAN ARABULUCULUK İSTEMİŞİsrail'in meseleye bakışı farklıydı. Tel Aviv bölünmüş, zayıflamış bir Suriye istiyordu. Tansiyon buradan kaynaklanıyordu. Netanyahu "Makul ol" uyarısına rağmen Suriye'nin güneyinde Türk askerine karşı çıkıyordu. Ankara'ya diyordu ki "Siz kuzeyde durun, biz de güneyde duralım." (Biliyorsunuz bu konuda bir çatışmasızlık mekanizması çabası vardı. Fiili mekanizma İsrail'in, İran'a saldırdığı ilk gece çalışmış.)Ama -yanlış okumuyorsam- hava değişiyor. ABD, Gazze ve İran konusunda İsrail'e yaklaştı, İsrail de Suriye konusunda ABD'ye yaklaşıyor. Netanyahu'nun,