'Rakibinden daha üstün olduğunu düşünüyor musun'

ChatGPT'nin en büyük rakibi olması beklenen Google Gemini nur topu gibi bir yapay zekâ olarak dünyaya geldi. Sohbet botunun adı da Google Bard. Biz de ikisini, gazeteci-yazar bakış açısıyla karşılaştırdık.

Bilişim dünyası bölünmeyi seviyor... Yeni teknolojilerin ayrıştığı noktalar insanların karakterleriyle, hatta kişilik yapılarıyla örtüşünce pozitif bölünmelerden söz etmek mümkün oluyor. Yıllar önce Apple ve Microsoft, bir bilgisayara ihtiyaç duyan insanları ayrıştıran en belirgin melaikeleri sahiplenmişti: Bir yanda yaratıcı insanlar, sanatçılar. Diğer yanda teknik işlerde çalışanlar, analitik zihinler. Apple ünlü reklam kampanyasıyla bilgisayarlarını kullanan yaratıcı, renkli ve çekici insanları, Microsoft'u kullanan 'çalışan sınıfından' ayırmıştı.

Bugün internet, bir kez daha büyük bir ayrışmaya doğru yol alıyor... 2023'ün bitmesine iki hafta kala, ChatGPT'nin en büyük rakibi olarak beklenen Google Gemini, nur topu gibi bir yapay zekâ şeklinde dünyaya geldi. Google'ın geliştirdiği Gemini, makine öğrenimiyle çalışan büyük dil modelinin (LLM: Large Language Model) ismi. Bir de Google Bard var. Kafanız karışmasın, o da Gemini altyapısını kullanan sohbet botunun adı. Dolayısıyla ChatGPT'yi Bard ve Gemini ile aynı anda karşılaştırıyoruz. Gemini, şimdiden önemli bir üstünlüğe sahip. ChatGPT'nin ücretsiz versiyonundaki veritabanı 'gerçek zamanlı' değil ve Ocak 2022'den sonrasını bilemiyor ancak Bard, güncel Gemini Pro altyapısını ücretsiz olarak herkesin kullanımına açıyor. Gelgelelim ChatGPT, ifade yönünden insana yakınlığıyla ve dil estetiği bakımından üstünlüğünü koruyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bu hafta her iki yapay zekâyı, gazeteci-yazar bakış açısıyla karşılaştırmaya karar verdik. Her ikisine birbirleri hakkında ne düşündüklerini sorarak işe başladım. Ortalığı hafifçe kızıştırmak için "Rakibinden üstün olduğunu düşünüyor musun" şeklinde yönelttiğim ilk soruda Bard 1-0 öne geçti çünkü ChatGPT "Kıyaslama imkânım yok, her modelin kendince üstünlükleri vardır" diyerek açıklama yapmaktan kaçındı. Bard ise "Daha iyi olduğumu söyleyemem, her ikimizin de güçlü ve zayıf yanları var" yanıtıyla birlikte hem kendisinin hem ChatGPT'nin üstün ve zayıf yanlarını sıraladı. Bundan ilhamla ChatGPT'den kendisini Bard ile kıyaslamasını istedim. İşte asıl golü burada kendisine attı! ChatGPT Ocak 2022'den sonrasına dair elinde veri olmadığı için Google Bard'ın özelliklerini bilmediğini itiraf etti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Onları bir de iş üstünde denedim. Kişisel gelişim konulu İngilizce bir makaleyi özetlemelerini istedim. İlk intibam sundukları metinlerin biçimiyle ilgiliydi. Bard yanıtını düzgün paragraflara ayırmış, önemli satırbaşlarını dört maddelik liste haline getirmişti. ChatGPT ise yanıtını kalınca tek bir paragraf halinde sunmuştu. İçerik olarak Bard'ın özeti biraz daha teknik ve kapsamlıydı. Rahat okunuyordu ama uzundu. ChatGPT'nin cümleleri daha akıcı, sanki bir insan okuyup anladığını anlatıyor gibiydi. Bununla birlikte ChatGPT, hikâyenin ana fikrini somutlaştıran önemli bir ifadeye yer vermeyi atlamıştı.

Bakış açımı şöyle özetleyebilirim: Metni doğrudan kullanacaksam ChatGPT'nin kısa ve akıcı yorumunu tercih ederdim. Ancak akademik bir çalışma yapsam, Bard'ın özetini daha işlevsel kabul ederdim. Gerçekte yapacağımsa, her ikisinin ortasını bularak kendi tarzımda cümleler kullanmak olurdu. Sonuç itibariyle ChatGPT, yaratıcı ve şık metinler üretmede faydalı bir yardımcı yazar olarak tatmin ederken Bard ise derli toplu çalışan, akademik bir asistan izlenimi uyandırıyor. Öyle görünüyor ki Microsoft destekli ChatGPT ve Google kumandasındaki Gemini-Bard, sanatçı ruhlu insanlar ve teknik zihinler arasındaki ayrımın ilk yapay zekâ neferleri olacaklar...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

GOOGLE'IN 'FAKE' VİDEOSU ŞAŞIRTTI