Ne ürpertiyor ne de güldürüyor

80'lerin zihinlerde yer eden iki filmlik komedi serisi 'Hayalet Avcıları'nın şimdiki zamandaki yeni uzantılarından 'Ürperti' uzun süredir ortaya çıkmak için fırsat kollayan kötü bir ruhun New York'u ele geçirmesine karşı verilen mücadeleyi anlatıyor. Komediden ziyade korku ve felaket filmlerine göz kırpan bu yeni adım istediği etkiyi yaratamıyor.


Filmin Ray Parker Jr. imzalı tema müziğinin hiçbir zaman eskimeyeceğini hatırlıyoruz.

Hayalet Avcıları: Ürperti

Yönetmen: Gil Kenan
Oyuncular: Mckenna Grace, Carrie Coon, Paul Rudd, Finn Wolfhard, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Kumail Nanjiani, Emily Alyn Lind, Bill Murray, Logan Kim, Celeste O'Connor, James Acaster, Patton Oswalt, William Atherton, Annie Potts
ABD-Kanada ortak yapımı

Özellikle 'Poltergeist' ('Kötü Ruh' adıyla oynamıştı, 1982) evlere giren kötü ruhların paranormal konulara vâkıf kişiler tarafından yok edilmesine dair zirve bir filmdi. Korku-gerilim sinemasında derin bir koridoru aralamıştı. 1984 tarihli 'Hayalet Avcıları' (Ghostbusters) da aynı dertleri tiye alan, neşeli, enerjik, sinemasal açıdan çok önemli olmasa da gördüğü ilgi itibariyle popüler kültürde kendine yer edinen özel bir nottu adeta. Kadro olarak Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Ernie Hudson ve Rick Moranis gibi isimlere sahip yapımın yönetmenliğini Ivan Reitman üstlenmişti. 1989'da aynı kamera arkası ve önü ekip ikinci filmle seyirci huzuruna çıktı ve sonrasında seri uykuya daldı!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Günümüze gelindiğinde Hollywood'un 'retro' hamlelerinden biri olarak, 2016'da geçmişteki bu mirasın da değerlendirildiğini gördük. Paul Feig imzalı 'şimdiki zaman' adımında orijinal ekibin 'erkeksi' havası dağıtılmış, yerine bütün ana karakterlerin kadın olduğu bir 'Hayalet Avcıları' takımı oluşturulmuştu. Film orta karardı ve bize, zamana yenik düşmeyen en önemli unsurun Ray Parker Jr. imzalı tema müziği olduğunu hatırlatıyordu. Takvimler 2021'i gösterirken bu kez 'Hayalet Avcıları: Öte Dünya'yla (Ghostbusters: Afterlife) seriyi tekrar anımsadık. Kamera arkasına orijinal yapıtların yönetmeni Ivan Reitman'ın oğlu Jason Reitman geçerken yeni bir ekip tanımlanıyordu. Öykü kırsala (Oklahoma) taşınıyor ve genel atmosfer çok tutulan gençlik dizisi 'Stranger Things'e selam gönderiyordu. Hikâyenin öne çıkan karakterleri orijinal filmin ana figürlerinden Dr. Egon Spengler'in kızı Callie ve onun evlatları Trevor'la Phoebe'ydi. Yani aile mirasa sahip çıkıyor ve bayrak yere düşmüyordu!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bu hafta vizyona giren 'Hayalet Avcıları: Ürperti' (Ghostbusters: Frozen Empire) 2021'deki 'Öte Dünya'nın iskeleti üzerine inşa edilmiş bir yapıya sahip. Callie Spengler, çocukları ve erkek arkadaşı Gary Grooberson bu kez yine kent merkezli (New York) bir serüvende hayaletlere karşı mücadeleyi sürdürüyorlar.

Öykünün ana hatları şöyle: Babaannesinden kalan eskileri satan Nadeem'in elden çıkardığı gizemli bir küre şehirdeki bütün hayaletlerin hâkimi olarak istilaya yeltenen kötü bir ruhun açığa çıkmasına neden oluyor. 'Avcılar' bu felaketi engellemek isterken Phoebe de 16 yaşında, bir yangın sonucu hayaletler âlemine dahil olan Melody'yle dostluk kuruyor ve çizginin öte tarafının psikolojisini anlamaya çabalıyor.
New York donuyor!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bir önceki adım 'Öte Dünya'yı Jason Reitman çekerken senaryoyu Gil Kenan'la birlikte kaleme almıştı, 'Ürperti'deyse kamera arkasına Gil Kenan geçmiş, senaryo yine aynı ikiliye ait. Kenan benim çok sevdiğim ve bir korku klasiği olarak ele alınması gereken 'Canavar Ev'in (Monster House, 2006) de yönetmeni. 'Öte Dünya'da gerilime doğru kayışın izleri vardı ama 'Ürperti'de forma değişimi çok daha belirgin. Bu son adımda komedi daha bir geriye çekilmiş. Kötü ruh filmlerinden süper kahramanlı serilere değin bildik bir motif olan 'uyuyan ya da bir yerde tetikte bekleyen bir kötülüğün yeniden ayağa kalkması ve dünyayı ele geçirmeye çalışması' devreye sokulmuş.