Böyle baba olmaz olsun!

Kariyerinin eksik parçalarını oğulları üzerinden tamamlamak isteyen eski bir güreşçi ve onun despotik yapısıyla darmadağın olan hayatlar... Sean Durkin imzalı 'Demir Pençe' gerçek öyküye dayanan etkileyici bir trajediyi perdeye taşıyor. Büyük kısmı ringlerde geçen hüzünlü aile dramını anlatan yapım, yılın en iyilerinden.

Demir Pençe
Yönetmen: Sean Durkin
Oyuncular: Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Stanley Simons, Holt McCallany, Maura Tierney, Lily James, Michael J. Harney, Kevin Anton
ABD-İngiltere ortak yapımı

Fritz Von Erich (ya da gerçek adıyla Jack Barton Adkisson) bir dönemin hırslı, azimli profesyonel güreşçisidir. Teksaslı bu sporcu ne yazık ki kariyerini yerel başarıların ötesine gidemeden tamamlar ve bu durumdan da sistemin ana aktörü National Wrestling Alliance'ı (Ulusal Güreş Birliği, NWA) suçlar. Sonrasında dört oğlunu da bu sporun bir parçası haline getirir ve onların dünya şampiyonu olmaları için çaba gösterir. Lakin geçmişte aileye yüklenen 'lanetli' damgası kapılarını çalar ve dört kardeş, Kevin, David, Mike ve Kerry için acılı ve upuzun bir süreç başlar.Gerçek Erich'ler ve filmdekiler. Oğullar Kevin (Zac Efron) David (Harris Dickinson) ve Kerry (Jeremy Allen White) (ayakta, soldan sağa). Baba Fritz (Holt McCallany) (oturan).

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Sean Durkin'in yazıp yönettiği 'Demir Pençe' (The Iron Claw) gerçek bir hikâyeden yola çıkarak kotarılmış. Film, kendi eksikliğini ve haksız yere mahrum bırakıldığını düşündüğü unvanı çocukları üzerinden tamamlamak isteyen, bütün bu hırsını 'kutsal aile' maskesi altında sağlamaya çalışan bir babanın yarattığı büyük çaplı trajedinin izlerini sürüyor. Çocuklar aslında kendi yollarını çizme konusunda maharetli ama aile sevgisi, babaya olan saygı derken tipik bir diktatör olan Fritz, onların bir anlamda tüm hayat enerjisini emiyor. Geleceklerini ipotek altına alıyor ve zaman ilerledikçe oğullar, yetişkin olsalar da ağır psikolojik süreçleri atlatamıyorlar. En büyükleri Kevin, karşısına çıkan Pam'le yollarını birleştirerek kendine yeni bir yuva ediniyor ama hakkı olduğunu düşündüğü şampiyonluk kemerine ulaşma yolunda babasının stratejisine yenik düşüyor. Lakin onun trajedisi kardeşlerinin yanında çok daha az engebeli, çok daha yumuşak kalıyor çünkü diğerleri bu ağır yükü hayatlarıyla ödüyorlar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Özenli, detaylı, drama dozunu mesafeli kullanan senaryosuyla 'Demir Pençe', 'spor filmi' denen kategorinin sınırları içinde dolaşıyor. Fakat asıl despot bir babanın, kazanma hırsıyla evlatlarını birer birer harcamasını ve kendi hikâyesinin yarım sayfalarını tamamlama çabasını herkes için büyük bir ıstıraba dönüştürmesini anlatıyor. Ben bazı yanlarıyla Sean Durkin'in yapıtının bizde 'Foxcatcher Takımı' çevirisiyle gösterime çıkan ve iki güreşçi kardeşin gerçek hikâyesini anlatan 'Foxcatcher'a yakın buldum.

Amerikan güreş tarihine bir şekilde adını yazdıran Von Erich ailesinin yaşadıklarını anlatan çalışmada kardeşlerin yanı sıra aslında hepsinin büyüğü olan ve 6 yaşında hayatını kaybeden Jack Jr.'ın varlığı zaman zaman öyküye sızıyor. Bu arada gerçekte ailenin fertleri arasında olan Chris'e filmde yer verilmemiş. Bir ek bilgi daha: Filmde bahsi edilen güreş bizdekinden farklı bir formata sahip, sertlik dozajı yüksek bir spor ve 'pankreas' olarak da biliniyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Öykü ana karakter olarak Kevin üzerinden anlatılırken görünüşleriyle her biri rock yıldızlarını hatırlatan (ki içlerinden Mike'ın asıl ilgi duyduğu alan müzik ve arkadaşlarıyla çaldığı bir grubu da var) kardeşler ve dönem atmosferi (giyim-kuşam, mekânlar vs. ile) filmde çok başarılı bir şekilde yaratılmış.

Oyunculuklara gelince; Kevin'da Zac Efron çok çok etkileyiciydi. Kasları ve enine varlığıyla perdeyi yeterince dolduruyordu. Bence yüzü de ünlü İtalyan çalıştırıcı Antonio Conte'ye çok benzemişti. David'i Harris Dickinson'ın, Kerry'yi Jeremy Allen White'ın, Mike'ı Stanley Simons'ın, anneleri Doris'i Maura Tierney'nin, Pam'i Lily James'in canlandırdığı filmde baba Fritz'te karşımıza gelen Holt McCallany de muhteşemdi.
Film ismini 'Von Erich Team'in müsabaka esnasında ellerini pençe gibi kullanarak rakiplerinin başlarına uyguladıkları bitirici hamleden alıyor. Yani 'Demir Pençe' onların bir anlamda 'imza hareketi'. Bu arada ailenin eski üyelerinin de yaşadığı kimi acı olaylar ve kayıplarla birlikte halk arasında artık kökleşmiş bir deyime dönüşen 'Von Erich laneti' konusunda Kevin, baştan beri böyle bir lanete inanmadığını belirtmişti (ki filmde bu görüşü vurgulanıyor). Bu yanıyla Sean Durkin'in yapıtı aslında kaderlerinden kaçamayan karakterleri anlatan korku filmlerini andırıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı