Buyurun 'Oppenheimer'ın zafer gecesine

Oscar ödülleri bu gece sahiplerini buluyor. Atom bombasının mucidi olarak bilinen ve onca insanın hayatını sonlandıran bir biliminsanının öyküsüne odaklanan, 13 dalda aday 'Oppenheimer'ın En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorilerinde heykele uzanması bekleniyor. Yorgos Lanthimos'un 'Zavallılar' filmi 11, Martin Scorsese'nin 'Dolunay Katilleri' de 10 dalda aday.

96.kez düzenlenecek Oscar töreni her zamanki gibi bu sene de Los Angeles'taki Dolby Theatre'da.

Popüler sinemanın dünyadaki öncelikli adresi olan Hollywood yapımlarının yanı sıra gezegenin diğer yöresindeki filmlerin de yarıştığı ve verilen ödüllerle takdir edildiği eski bir organizasyonun yeni bir ayağındayız yine. Evet, Amerikan Sinema Akademisi Ödülleri'ni, diğer adıyla Oscar'ları kastediyorum. Bu gece sabaha karşı her zamanki salonu Los Angeles, Dolby Theatre'da düzenlenecek törenle heykeller 96'ncı kez sahiplerini bulacak.
23 Ocak'ta açıklanan adaylara göz atıldığında öncelikli kategorilerden En İyi Film'de olan 10 yapıt üzerinden şunları söyleyebiliriz: 13 dalda yarışan Christopher Nolan imzalı 'Oppenheimer' 2. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının mucidi Robert Oppenheimer'ın hayatını perdeye taşıyordu. Hem karakterin çalkantılı öyküsüne hem de hakkındaki komünizm suçlamasıyla açılan soruşturmaya odaklanıyordu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Tarihsel hesaplaşma

Martin Scorsese'nin 10 dalda aday olan çalışması 'Dolunay Katilleri' (Killers of the Flower Moon) geçen yüzyıl başında topraklarında petrol çıkmasıyla zenginleşen Osage Kızılderililerinin malına mülküne el koyan beyazların oluşturduğu bir çetenin işlediği cinayetleri anlatıyordu. Keza Johathan Glazer'ın yönettiği, 5 dalda Oscar'a aday 'İlgi Alanı' (The Zone of Interest) da Auschwitz Toplama Kampı'nın komutanı Rudolf Höss ile eşi Hedwig'in onca insan yakılırken neşe içinde süren kaygısız hayatlarında geziniyordu.
Görüldüğü gibi öne çıkan üç yapım bir tür tarihsel hesaplaşmaya soyunuyordu. Diğer dikkat çekici iki yapıttan 11 dalda adaylığa sahip, Yorgos Lanthimos'un 'Zavallılar'ı (Poor Things) kimilerine göre feminist bir öykü kimilerine göre de erkek seks fantezisi anlatıyordu. Keza 'Zavallılar'la uzaktan akraba olan ve geçen yıl popüler
kültür cephesine damga vuran 'Barbie' de pembe bulutlar arasında feminist mesajlar veren bir yapıttı. Ne var ki Akademi Greta Gerwig imzalı yapıtı 8 dalda aday göstermesine rağmen yaratıcısını En İyi Yönetmen'in beşlik listesine dahil etmedi.
Cannes'da geçen sene Altın Palmiye alan 'Bir Düşüşün Anatomisi' (Anatomie d'une chute) Akademi'nin dikkatinden kaçmayan ve 5 dalda aday olan bir diğer yapım. Bu hafta bizde gösterime giren 'Geride Kalanlar'

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

(The Holdovers) da benzer şekilde 5 dalda aday. Listedeki son iki filmden 'American Fiction' 5, 'Bir Başka Hayatta' (Past Lives) 2 dalda Oscar'a aday. Ben 'Oppenheimer'ın En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu gibi ana dallarda zafere ulaşacağı kanısındayım. Bana kalsa başka isimleri seçerdim elbet. Neyse 'kesin sonuçlar'ı sabaha karşı almış olacağız, o zamana kadar kimse salonu terk etmesin!

ANA DALLARDAKİ ADAYLAR

En İyi Film
American Fiction
Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomie d'une chute)
Barbie
Geride Kalanlar (The Holdovers)Almalı Dolunay Katilleri (Killers of the Flower Moon)
Maestro
OppenheimerAlır Başka Bir Hayatta (Past Lives)
Zavallılar (Poor Things)
İlgi Alanı (The Zone of Interest)

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

En İyi Yönetmen

Justine Triet (Bir Düşüşün Anatomisi)
Martin Scorsese (Dolunay Katilleri)
Christopher Nolan (Oppenheimer)Alır
Jonathan Glazer (İlgi Alanı)Almalı
Yorgos Lanthimos (Zavallılar)

En İyi Kadın Oyuncu

Annette Bening (Nyad)
Lily Gladstone (Dolunay Katilleri)AlırAlmalı
Sandra Hüller (Bir Düşüşün Anatomisi)
Carey Mulligan (Maestro)
Emma Stone (Zavallılar)

En İyi Erkek Oyuncu

Bradley Cooper (Maestro) Colman Domingo (Rustin)r
Paul Giamatti (Geride Kalanlar)Almalı
Cillian Murphy (Oppenheimer)Alır
Jeffrey Wright (American Fiction)En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Emily Blunt (Oppenheimer)
Danielle Brooks (The Color Purple)
America Ferrera (Barbie)
Jodie Foster (Nyad)
Da'Vine Joy Randolph (Geride Kalanlar)AlırAlmalı

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı