Yok yere yitip giden 57 canın bedeli bu mu olmalı

Isparta'da, 30 Kasım 2007'de düşen ve 7'si uçuş ekibi olmak üzere 57 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan uçak kazasından 17 yıl sonra, World Focus Şirketi'nin firari sahibi Yavuz Çizmeci önceki gün İstanbul Havalimanı'nda yakalandı.

11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı için cezaevine konulan Çizmeci'nin yakalanmasıyla ilgili haberi SÖZCÜ'de okurken, gerilere, 2005 yılına gittim.

Çünkü o yıl, ARENA'da yaptığımız bir haberle World Focus uçaklarının bakımsızlık nedeniyle birer "uçan tabut"tan farksız olduklarını gözler önüne sermiştik.

Hatırlatayım:

"Isparta'da düşen ve 57 kişinin ölümüne neden olan MD-83 model uçağın içi arızalı aletlerle doluydu. İki adet MD-83 işleten World Focus Şirketi, borç sarmalının içindeydi. Piyasaya 10 milyon dolar borç taktığı söyleniyordu.

Bunları nereden mi biliyorum

Arena programında, bu gerçekleri şirket personelinin ağzından dile getirdiğimiz ve "geliyorum" diyen faciayı haber verdiğimiz için biliyorum.

Örneğin düşen uçakta, pilotların kendi aralarındaki konuşmalarını kaydeden teyp (CVR), uzun süredir çalışmıyordu.

Tüm elektronik sinyalleri depolayan "kara kutu"nun (FDR) ise ne zaman devre dışı kaldığı bilinmiyordu!

Alçalma sırasında yere yaklaşıldığında pilotları uyaran cihaz da (EGWPS) devre dışıydı.

Arızalı cihazlarla uçmak istemeyen pilotlarla kabin ekiplerinin, işten atılmakla tehdit edildikleri önesürülüyordu.

Ne yazık ki uyarılarımız geçerli olmadı ve"uçan tabut" Isparta'da düşerek,aralarında dünyaca saygın bilim insanlarımızın da bulunduğu57 değerli yurttaşımızın ölümüne neden oldu.Hayatını kaybedenlerden biri de henüz 6 aylık bir bebekti.

Kazanın görünür sebebi pilotaj hatasıydı ama pilotların hata yapmalarını engelleyecek sistemlerin tümü arızalıydı!

Dolayısıyla hiçbiri kazadan önce yardımcı olma işlevini yerine getirememişti!