Çanakkale'de zafer, I. Dünya Savaşı'ndaki acı yenilgi ve İstanbul'un işgali!..

Bu köşenin değerli okurlarının bildikleri gibi, ülkemizin ünlü beyin cerrahlarından, hocaların hocası, aynı zamanda bir tarih araştırmacısı olan Prof. Dr. Cengiz Kuday ile zaman zaman bir araya gelir, belirli konularda bilgilerimizi paylaşırız.

Son buluşma konumuz Çanakkale Savaşları ve sonrasında I. Dünya Savaşı ile gelen felaket idi.

İşte o beyin fırtınasından köşemize yansıyanlar:

18 Mart 1915 sabahı 08.00'de başlayan Deniz Savaşı 8 saat sürdü.

Çağın en güçlü savaş gemilerine sahip, İtilaf Devletleri donanması Boğaz'da, hiç beklemediği muazzam bir direnişle karşılaştı ve önemli gemilerini kaybetti. Düşman, Deniz Savaşı'nda büyük asker zayiatı verdi.

Türk tarafında ise bir cephaneliğin infilakı sonucu 100'e yakın askerimiz şehit oldu.

Ama asıl kayıplarımızı aynı yıl 25 Nisan'da başlayıp Aralık ayı ortasına kadar süren kara savaşlarında verdik.

- 55.177 şehit,

- 100.177 yaralı,

- 10.000 kayıp,

- 21.498 hastalıktan vefat eden,

- 64.000 hava değişimi ile cephe gerisine gönderilen... Görüldüğü gibi şehit sayımızın 55.177 olmasına karşılık, diğer nedenlerle toplam kaybımız 251.359'u bulmuştu.

Çanakkale'de Osmanlı Ordusu bu kayıpları verirken, düşmanın toplam kaybı ise 265.000'e ulaşmıştı.

Türk askeri Çanakkale'de tarihin akışını değiştiren kahramanlık destanını yazıp "Çanakkale Geçilmez" dedirtirken, aynı İtilaf Devletleri donanması