Kovid korkusu bitti, aşı tartışması devam

Dört yıl önce bugün (11 Mart 2020) Dünya Sağlık Örgütü Kovid-19 salgınını pandemi ilan etmişti Aynı tarihte dünya geneline yayılan salgının Türkiye'de tespit edilen ilk vakası da Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Hemen ertesi gün de önlemler devreye girdi. Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. Dünya genelinde de her gün yüzlerce, binlerce kişi ölüyordu. O zamandan bu yana dünya genelinde ve ülkemizde yıllarca süren Kovid virüsü korkusu ve mücadele kapsamında uygulanan yasaklar, kısıtlamalarla değişen yaşam biçimimiz de herkesçe malum. Neyse ki o günler artık geride kaldı, normal yaşama döndük. Ama salgının atlatılmasında en büyük etken Kovid aşısı tartışması hala bitmiş değil... İlk başlarda neden geciktiğini ama sonrasında da daha çok aşı karşıtlığını ve olası yan etkilerini konuşurken şimdilerde ise durum aşının olanlarda tahribat yaratıp yaratmadığı noktasına evrilerek devam ediyor. Buna dayanak olarak gösterilen ABD kaynaklı bazı araştırmalarda var. Hatta tahribat yarattığı ve ölümlere neden olduğu iddiasıyla dünyada açılan dava örnekleri de söz konusu. Bunlara karşılık Dünya Sağlık Örgütü'nün Ocak 2024'deki son açıklaması da "Kovid aşıları Avrupa'da en az 1,4 milyon kişinin hayatını kurtardı" şeklinde... DSÖ'nün Avrupa'da 34 ülkedeki Kovid-19 aşılarının etkisini analiz eden çalışmasına göre; söz konusu aşılar, aşılamanın başladığı Aralık 2020 ile Mart 2023 arasında ölüm oranının yüzde 57 azalmasını sağladı. Avrupa'da şu anda 2,5 milyon olan kümülatif ölüm sayısı aşılar olmasaydı yaklaşık 4 milyon kişiye ulaşabilecekti...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Dün bu durumu Dünya Sağlık Örgütü'nde Tanı, Sınıflandırma ve Değerlendirme Bölüm Başkanlığı görevini uzun yıllar yürüten Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedirhan Üstün'e sordum. O'nun da öncelikle vurguladığı aşıların gerçekten ölümleri önlediği, milyonlarca insanı kurtardığıydı Devamında anlattıkları da şunlardı:

"ABD'de iki ay önce yayınlanan bir araştırmada kontrol grubundakilerden aşı olanlarla olmayanlar arasında kalp damar komplikasyonu anlamında olanlarda biraz artış görüldü deniliyor. Ama orada karşılaştırmayı yaparken aşı olanların ölümden kurtulma oranını göz ardı ediyorlar..."