Hafta içerisinde UEFA Avrupa Ligi'nde Ferencvaros'a elendiği müsabaka sonrasında sıkıntılı saatler yaşayan Trabzonspor için bir nevi ayağa kalkma maçıydı Amed Sportif Faaliyetler karşılaşması. Nitekim Fatih Tekke maç öncesinde verdiği röportajda, taraftarın beklediği reaksiyonu bu maçta göstermeleri gerektiğini söyledi.
Esasen karşılaşmaya da iyi başladı bordo- mavililer. Gerçekten de ilk on dakika iyi bir Trabzonspor izledik. Özellikle Fabinho ve Salah dikkat çektiler. Nitekim 11. dakikada Fabinho'nun kaptığı topu aktardığı Muçi'nin pası sonrasında rakip defansın arkasına müthiş bir koşu yapan Salah'ın güzel golüyle 1-0 öne geçmeyi başardı bordo- mavililer.
İşte bu golden sonra ev sahibi Amed Sportif Faaliyetler reaksiyon gösterdi. Trabzonspor ise her geçen dakika oyun anlamında daha da geriledi. Bir kere son derece yavaş ve temposuzdu bordo- mavililer. Rakiplerini de ikinci bölgede karşılayıp savunmayı çok geride kurdular. Bu anlamda Amed Sportif Faaliyetler ataklarında kendi ceza sahalarına çok fazla yaslandılar. Öte yandan büyük bir serbestlik verilen Salah, oyunun çoğu bölümünde ikinci bir santrfor gibi oynadı. Muçi ise sağ kenarda kaldı. Oysa Beşiktaş'ta istenilmeyen Muçi'yi Trabzonspor'da kahraman yapan, santrfor arkasındaki etkili performansıydı. Kanatta ise bu etkili performansın yakınından bile geçemiyor Arnavut futbolcu. Kaldı ki; dün gece Salah'a bir asist daha yaptı, ikinci yarıda da soldan etkili şutlarla rakip kaleyi yokladı. 71'de ise Fatih Tekke tarafından anlamsızca oyundan alındı! Bu arada şunu da belirtmek zorundayım, günümüz futbolunda oyun disiplini çok büyük bir önem taşıyor. Başarıya ulaşan Avrupa'nın büyük kulüplerinde bunu açık bir şekilde görüyoruz. Bu anlamda her oyuncunun yeri ve görevi net olarak belli olmalı. Aksi takdirde sahadaki oyun değil, kaos olur!
Bordo- mavililerdeki bir başka sorun da Onuachu. Geçen sezonun gol kralı, bu yıl sezon başlangıcı itibariyle saç baş yolduruyor. Nijeryalı futbolcu fiziki açıdan çok güçsüz, yetersiz. Hiçbir topu verimli kullanamıyor. Ayrıca sürekli ofsaytta bekliyor. Böyle olunca orta sahada pas yapan arkadaşlarının fırsat bulduklarında defans arasından ona top atmalarını da imkânsız kılıyor. Esasen bu güçsüzlük ve formsuzluk Salah dışında takımın genelinde var. Bu da ister istemez takım sezon başı hazırlık kampını iyi geçirmedi mi, daha fazla hazırlık maçı yapılabilir miydi sorularını akla getiriyor.
Onana'nın yaptığı beş kurtarışla 1-1 girilen devrenin ardından ikinci yarıda ileride daha etkin gözüken bir Trabzonspor vardı. Elbette bunda ev sahibi takımın nispeten oyundan düşmesi de
etkili oldu. Ancak bu etkinlik organize değildi ve bu nedenle de bir sonuç vermedi. Zaten dişe dokunanlar da özellikle Muçi'nin ve bir kez de Aral'ın uzaktan şutlarıydı.
Amed Sportif Faaliyetler ikinci yarıda daha çok geçiş oyununu tercih etti ve bunda da etkili oldu. Diğer taraftan Ferencvaros maçı sonrasında gerekli liderliği yapamayıp fevri bir kararla istifa eden Fatih Tekke'nin kafa karışıklığı sürüyordu. Bu, oyuncu değişikliklerinde de net olarak görüldü. Örneğin, yukarıda da belirttiğim üzere Ernest Muçi'nin 71'de çok gereksiz bir şekilde dışarı alınması gibi. Nitekim onun yerine kanada alınıp sola geçen Metehan Mimaroğlu'nun kaptırdığı topun dönüşünde, oyuna yine 71'de dâhil olan Pina'nın yaptığı faulün ardından ev sahibi takımın ikinci golü geldi.

13