Dijital bağımsızlık için harekete geçildi
Türkiye, dijital dünyada dışa bağımlılığı azaltmak için düğmeye bastı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Harita ve Navigasyon uygulamaları ile Yapay Zeka Türkçe Büyük Dil Modeli geliştirme alanlarında iki büyük çağrıya çıktı. Proje başına 50 milyon TL'ye varan hibe sunulacak
Türkiye, dijital egemenlik hedefini gerçekleştirmek için adımlarını hızlandırdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, teknoloji girişimlerine yönelik 2 önemli çağrıya çıktı. Konum tabanlı hizmetler ve yapay zekâ altyapısında yerli çözümlerle dışa bağımlılığın azaltılması, ekonomik değer yaratılması ve savunma-sanayi alanlarında stratejik bağımsızlık sağlanması hedefleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından yapılan çağrılardan ilki yapay zeka teknolojilerinde dışa bağımlılığı azaltacak Türkçe Büyük Dil Modeli oldu. İkinci çağrı ise konum tabanlı dijital hizmetlerde dışa bağımlılığı azaltma hamlesi olarak karşımıza çıkıyor.
50 MİLYON TL
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi doğrultusunda 'Türkçe Büyük Dil Temel Modeli Sektörel Uyarlama Projesi Çağrısı'nda, proje başına 50 milyon TL'ye varan hibe desteği sunulacak. Bu çağrıyla, hem yapay zekâda Türkçe'nin temsil gücünü artırılacak hem de sektörlere özel çözümler sunacak büyük dil modelleri geliştirilecek.
YERLİ HARİTA
'Harita ve Navigasyon Uygulaması Geliştirme Projeleri Çağrısı'yla dijital egemenlik ve veri bağımsızlığı ilkeleri doğrultusunda kullanıcı konum bilgilerinin yerli altyapıda işlenmesi teşvik edilecek. Bunun için başta kritik uygulamalar olmak üzere tüm ticari uygulamalarda yerli navigasyon ve harita uygulamaları desteklenecek. Yenilikçi ve yerelleşmiş fonksiyonlar farklı uygulamalar gündeme gelecek. 112 entegrasyonu, karbon ayak izi hesaplama, gerçek zamanlı trafik verisi sunumu gibi özellikler zorunlu olacak. Başlatılan çağrının çok yönlü hedefleri arasında; uluslararası rekabette söz sahibi olabilecek marka navigasyon uygulamalarının geliştirilmesi, ulusal ihtiyaçlara göre özelleştirilmiş, kesintisiz, bağımsız ve güncel harita hizmetlerinin oluşturulması yer alıyor. Proje kapsamında özellikle savunma sanayii, kamu güvenliği ve acil durum hizmetlerine özel çözümlerin de geliştirilmesi planlanıyor. Yerli yazılım geliştiricilerin desteklenmesini öngören çağrı; uygulama geliştirme, veri analitiği, altyapı kurulumu gibi alanlarda yeni girişimlere fırsat sunarken, stratejik teknolojilerin millî kaynaklarla geliştirilerek ihracat potansiyeli olan ürünlere dönüştürülmesini hedefliyor. Yapay zekâ entegrasyonu sayesinde kullanıcı dostu ve yüksek performanslı arayüzlerle modern uygulamalar geliştirilmesi amaçlanıyor.