1 Mayıs oyunları bozuldu

2024 yılının 1 Mayıs'ına girmeden belli odakların Taksim ısrarı ile başlattığı tartışmaların temel amacı Türkiye'de 1 Mayıs'ın yasaklandığı algısını oluşturmaktı. Ayrıca Taksim'e yürüyecek kitlelerle polis arasında meydana gelecek çatışma görüntülerini dünyaya servis ederek bu algıyı pekiştirmek istiyorlardı. CHP, DEM, DİSK ve KESK ise Taksim üzerinden Türkiye'de demokrasi olmadığı cümlesini defalarca kullandılar. Taksim'i zorlamak, 1 Mayıs'ın yasaklandığı algısına malzeme aramak için yapılıyordu. Sonuçta algı oluşturmak için kurdukları oyun ellerinde patladı.

Taksim üzerinden algı oluşturmak isteyenlerin ellerinde patlamasının nedenleri var...

Öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 1 Mayıs'ı bir hafta olarak belirlemesi algı oyununu bozdu.

1 Mayıs öncesinde işçi, memur ve işveren konfederasyonları bizzat ziyaret edildi. Bazıları arandı. Bu ziyaretlerde Çalışma Meclisi'ne davet edildi ve 1 Mayısları kutlandı.

Çalışma Bakanlığı medyada ve televizyonlarda çalışma hayatını ve 1 Mayıs'a gölge düşürmek isteyen art niyetli kesimleri anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de emekçileri ve temsilcilerini ağırlayarak emeğe verdiği önemi bir kere daha gösterdi.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Mayıs'a girilen ilk dakikalardan itibaren gece çalışan temizlik işçilerini, sağlık çalışanlarını, taksicileri ve halde çalışan emekçileri ziyaret ederek 1 Mayıs mesajları verdi.

İletişim Başkanlığı, 1 Mayıs'a ilişkin dezenformasyona yönelik operasyonları boşa çıkaracak etkili bir iletişim stratejisi yürüttü.

Bu çalışmalar kaos ve çatışma peşinde olanları boşa çıkardı.

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına göre 1 Mayıs etkinliği için müracaat eden herkese etkinlik alanı gösterilmiş. Taksim'de kitlesel kutlama için müracaat eden DİSK'e ise İstanbul'da 40 farklı yer gösterilmesine rağmen kabul etmemiş. Ayrıca Taksim anıtına çelenk koymak ve orada açıklama yapmak isteyen tüm sendikalara izin verilmiş.

1 Mayıs'ta alanlarda iki anlayış görüldü. Birincisi, güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldıran, kaldırım taşlarını söken, cam çerçeve indiren kadrolu eylemcilerden oluşan marjinaller. İkincisi, emekçilerin sorunlarını ve taleplerini dile getiren, birlik ve dayanışma gösteren geniş bir kesim.

Yasakçı dedikleri ülkemizde 78 ilde 1 Mayıs'la ilgili 210 etkinlik düzenlendi. Olumsuz görüntüler sadece İstanbul'da Taksim ısrarını sürdürenler nedeniyle ortaya çıktı. İstanbul polisinin sağduyusu yaşanacak provokasyonu önledi. Başından beri uyardığımız marjinal sol örgüt mensupları polise taş ve sopalarla saldırdı. 28 güvenlik görevlimiz hafif şekilde yaralandı. 226 saldırgan gözaltına alındı.