Türk devletlerinde çalışma hayatı

Türk devletleri arasında kapsamlı işbirliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmak amacıyla 2009 yılında resmi olarak Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) kurulmuştu. Teşkilatın kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye. Teşkilata daha sonra Özbekistan tam üye, Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise gözlemci statüsü ile teşkilata katıldılar.

Teşkilatın yapılanmasında ve somut çalışmalar yapmasında Cumhurbaşkanımızın önemli katkıları var. Türk devlet başkanlarının yakın ilgisiyle çok genç bir teşkilat olmasına rağmen önemli çalışmalar yapıldı. Teşkilat içinde Çalışma Hayatı alanına ilişkin olarak ikili ilişkilerle başlayan çalışmalar teşkilat bünyesinde yürütülüyor. Bu konuda ilk adım olarak Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkelerin sendikaları 29 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da Türk Devletleri Sendikalar Teşkilatı'nın yönetimini seçti. Teşkilat Başkanlığına Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay seçildi.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın çalışma hayatına yönelik olarak yeni önemli çalışması ise 31 Ekim - 1 Kasım 2024 tarihleri arasında Ankara'da halihazırda devam eden 'Türk Devletlerinde Çalışma Hayatı ve Sosyal Koruma Uluslararası Konferansı'dır. Konferansı, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı organize ediyor.

30 Ekim tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında Türk Devletleri Çalışma Bakanlarının katılımıyla Yuvarlak Masa toplantısı yapıldı. 31 Ekim ve 1 Kasım tarihlerinde ise 5 oturumdan oluşan paneller halihazırda devam ediyor.

KONFERANSIN HEDEFLERİ

Üye devletler arasında sosyal koruma, çalışma hayatı ve sosyal hizmetler alanlarında işbirliğini güçlendirmek;

Dayanıklı sosyal koruma sistemleri ve etkin iş gücü düzenlemeleri oluşturma konusundaki deneyimleri ve iyi uygulamaları paylaşmak;

Türk Devletleri arasında işgücü piyasalarının ve sosyal hizmetlerin geleceği için ortak bir vizyon geliştirmek;