Memur maaş artışları

Milyonlarca vatandaşımızın merakla beklediği memurların ve emeklilerin maaş ve aylık artış oranları belli oldu. 2023 yılının ikinci yarısında TÜFE'nin yüzde 37,57 olması nedeniyle memur ve emeklilerinin toplu sözleşmeye göre enflasyon farkıyla birlikte maaş artışları yüzde 49,25 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin mevzuat çerçevesinde aylık artış oranları ise yüzde 37,57 oldu. Aylıkları memur maaş artışlarına göre belirlenen 65 yaş aylığı, engelli aylıkları, evde bakım aylığı ve kıdem tazminatı tavan tutarı gibi birçok kalemde arttı.

Memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki fark neden kaynaklanıyor

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları ocak ve temmuz dönemlerinde bir önceki altı aylık TÜFE değişim oranı kadar artırılıyor. 2023 yılı Temmuz-Aralık döneminde TÜFE oranı yüzde 37,57 oldu. 5510 sayılı yasada yer alan madde nedeniyle için SSK ve Bağ-Kur emeklilerin artışı bu oranda oldu. Memur ve emeklilerinin ise maaş artışları toplu sözleşmeye göre yapılıyor. 7. Dönem Toplu Sözleşme'ye göre memur ve emeklilerine 2024 yılı Ocak ayında yüzde 15 maaş artış verilmişti. Ayrıca enflasyon farkı ilave edildiğinde artış oranı yüzde 49,25 oldu. Emekliler arasındaki bu fark geçmiş dönemlerde de bazen işçi ve Bağ-Kur emeklileri lehine bazen de memur emeklileri lehine olabiliyordu. Ancak aradaki fark bir veya iki puan seviyelerinde olduğu için üzerinde durulmuyordu. Ancak şu anda aradaki fark 11,5 puan seviyelerinde olunca işçi ve Bağ-Kur emeklilerinde bir beklenti oluştu. Bu konuda adım atılması kuvvetle muhtemel.

Memur maaşları hangi kalemleri ne kadar artırdı

Memur maaş artışları, aylıkları memur maaş katsayısına göre belirlenen birçok kalemi de arttırdı. Bu kapsamda 750 bin civarında vatandaşımızın aldığı 65 yaş aylığı 2 bin 348 liradan 3 bin 504 liraya yükseldi. 640 bin civarında vatandaşımızın engelli aylıkları arttı. Engelli oranı yüzde 40-69 olanların aylıkları bin 874 liradan 2 bin 797 liraya, engelli oranı yüzde 70 ve üzeri olanların aylıkları ise 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya yükseldi. 569 bin civarında vatandaşımızın aldığı evde bakım aylığı 5 bin 97 liradan 7 bin 607 liraya yükseldi.

Kıdem tazminatı tavan tutarı ne kadar oldu

1 Ocak - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında geçerli olacak kıdem tazminatı tavan tutarı brüt olarak 35 bin 58 lira, net olarak 34 bin 792 lira oldu.

8077 lira bu artıştan etkilenecek mi

Temmuz ayında memurlara oransal artışa ilave olarak verilen 8 bin 77 lira seyyanen artışın verilen zamdan etkilenmeyeceğine ilişkin kamuoyunda kafa karışıklığı oluşturan sözde uzmanlar var. Temmuz ayında memurlara ilave ödeme olarak verilen tutar 15.965 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak rakam olarak verildi. Bu nedenle bu tutar maaşların bir parçası oldu. Bu artıştan etkileneceği gibi bundan sonraki maaş artışlarından da etkilenecek. Zira memur maaş artışları oranında memur aylık katsayıları da artacağı için bu tutarda artacaktır. Bu nedenle ilave ödeme ocak ayından itibaren 12 bin 55 lira olacaktır. Temmuz ayında gelecek artışla birlikte yeniden artacaktır.