Kamu işçileri TİS süreci

Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri sürecinde sonlara doğru geldik. Yaklaşık 600 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci geçmiş dönemlerde olduğu gibi iki aşamalı yürütülüyor. İlk aşamada işkolu özelinde her işçi sendikası ile işverenler ve işveren sendikasıyla müzakere yapılıyor. Bu müzakerelerde ücret artışlarına ilişkin hususlar dışındaki toplu iş sözleşmesi maddeleri görüşülüyor. Uzlaşılan maddeler tutanak altına alınıyor. Uzlaşılamayan maddeler yeniden müzakere ediliyor.

İkinci aşamada ise ücret artışları ve tüm kamu işçilerini ilgilendiren konuları içeren Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) kapsamında müzakereler yapılıyor. Bu müzakereler işçi konfederasyonu olan TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile işveren sendikası olan TÜHİS (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) arasında yapılıyor. Daha önce KÇP, idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcı iken AYM'nin verdiği iptal kararıyla bu dönem sendikalar açısından bağlayıcı olmaktan çıktı.

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 21 maddeden oluşan KÇP ortak teklifini 27 Şubat tarihinde TÜHİS'e vermişti. Konfederasyonların ücret artışlarına ilişkin talepleri şöyle:

Günlük brüt çıplak ücretleri 1.800 liranın altında olan işçilerin günlük brüt çıplak ücretlerinin bin 800 liraya çekilmesi,

2025 yılı ilk 6 ay için yüzde 50 zam, İkinci 6 ay için ise yüzde 25 zamma ilaveten yüzde 10 refah payı,

2026 yılı ilk ve ikinci altı 6 ayı için yüzde 25 zamma ilaveten yüzde 10 refah payı,

Sosyal haklara ise ücret artışları oranında zam yapılması.

İşçi konfederasyonlarının bu teklifleri 5 toplantıda müzakere edildi. Kamu işveren sendikası TÜHİS ücretlerle ilgili ilk teklifini 12 Haziran'da verdi. İşveren teklifinde 2025 yılı ilk 6 ay yüzde 16, ikinci 6 ay yüzde 8, 2026 yılı ilk 6 ay yüzde 7, ikinci 6 ay yüzde 5 verdi. İşçi sendikaları temsilcileri bu teklife ilişkin olarak "Bugün bize verilen teklif, bizleri gerçekten hayal kırıklığına uğrattı. Bu teklifi kabullenmemiz mümkün değil" dedi.