İşverenler işçi, işçiler iş arıyor

Ülkemizde işgücü piyasalarının temel sorunlarından biri işverenlerin işçi bulmakta zorlanması, işçilerin de iş bulamamaktan yakınmasıdır. Eskiden işverenler nitelikli işgücü ve ara eleman bulamamaktan şikayet ederlerdi. Şimdi ise bunlara ilaveten artık niteliksiz işgücü bile bulamadıklarının söylüyorlar.

İşgücü piyasaları araştırmalarında ise işverenlerin nitelikli ve niteliksiz işçi bulamadıklarını destekleyen sonuçların ortaya çıktığı görülüyor. Bu konuda kamu istihdam kurumu olan İŞKUR işgücü piyasaları araştırmaları yapmak gibi birçok görevinin yanı sıra 'iş gücünün yurt içinde ve yurt dışında uygun oldukları işlere yerleştirilmelerine ve çeşitli işler için uygun işgücü bulunmasına aracılık etme' görevi de bulunmaktadır.

İşverenler, ihtiyaç duydukları işgücünü İŞKUR birimlerine ya bizzat başvurarak ya da internet üzerinden İŞKUR'a ilan vermek suretiyle karşılayabiliyor. İşverenler talep ettikleri işçinin yaş, meslek, tecrübe, öğrenim durumu, nitelik, beceri, sertifikalar ve benzeri kriterlerini bildiriyorlar.

İŞKUR sisteminde ve internet sitesinde anlık olarak hangi işlerin talep edildiği görülebiliyor. Her an güncellenen verilere göre hali hazırda işverenlerin 2 bin 374 farklı meslekte, 181 bin 264 kişiyi istihdam etmek üzere işçi talebi oluşturduğu görülüyor. Bu veri şu anda işverenlerin oluşturduğu talebe uygun 181 bin 264 işçiyi istihdam etmeye hazır oldukları anlamına geliyor.

İş arayan vatandaşlar bu ilanları görebiliyor. İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerinden ya da İŞKUR e-Şube veya e-Devlet üzerinden dijital ortamda bu işlere başvuru yapabiliyorlar. Bunun yanı sıra İŞKUR'a kayıtlı olan bireylerin nitelikleriyle, işverenlerin aradığı nitelikler eşleştiriliyor. Bu kişiler kısa mesajla veya e-posta ile sistem tarafından bilgilendiriliyor ve işe yönlendiriliyor.