İşverenler 488 bin işçi arıyor

İŞKUR'un her yıl düzenli olarak yaptığı İşgücü Piyasası Araştırması (İPA) 2024 yılı sonuçları ülkemizin işgücü piyasalarına ilişkin önemli bilgiler veriyor. Bu kapsamda araştırma işgücü piyasalarının fotoğrafını çekerek mevcut durumu, talep edilen meslekleri, temininde güçlük çekilen meslekleri, gelecek dönem istihdam eğilimlerini ve geleceğin mesleklerini tespit ediyor.

Araştırma kapsamında 1 milyon 547 bin 447 işyeri bulunuyor ve buralarda 15 milyon 346 bin 581 çalışan istihdam ediliyor. 148 bin 675 işyerinin çalışma döneminde 488 bin 324 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiş. Bir başka anlatımla halihazırda 488 bin 324 kişi için istihdam imkanı var.

Bir önceki yıla göre 2 ve üzeri istihdamlı işyerlerindeki açık iş sayısı yüzde 5,9 oranında artmış. İşçi çalıştırmaya bekleyen sektörler sırasıyla imalat, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri ile madencilik ve taş ocakçılığı sektörleri. 2 ve üzeri istihdamlı işyerlerinde en fazla açık işin bulunduğu meslekler ise garson (servis elemanı), makineci (dikiş), satış danışmanıuzmanı, temizlik görevlisi, gaz altı kaynakçısı (mig-mag kaynakçısı)...

İşverenlerin açık iş taleplerinde işçilere ödemeyi düşündüğü ücret düzeyi de araştırma kapsamında ilk defa bu yıl sorulmuş. Buna göre işverenler açık işlerin yüzde 53,4'ünde asgari ücret düzeyinde ödeme yapacakları işgücü talebinde bulunmuşlar. En fazla asgari ücretin iki katı ücret düzeyinde ücret verebileceğini ifade etmişler. İşverenlerin işçi bulamamalarının temel nedenlerinden biri de onlara yeterli seviyede ücret verme eğiliminde olmamalarıdır.

ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLEN MESLEKLER

Araştırma kapsamında 219 bin 713 işyerinde 593 bin 819 kişilik pozisyonun temininde güçlük çekildiği tespit edilmiş. Eleman temininde güçlük çeken işyeri oranının bu kadar yüksek olması işgücü piyasasının arz ve talep yapısı arasındaki dengesizliği göstermektedir.

Eleman temininde güçlük çekilen meslekler garson (servis elemanı), makineci (dikiş), kaynakçı, temizlik görevlisi, aşçı... İşverenlerin eleman temininde güçlük çekme nedenleri ise şunlar: Meslekte işe yeterli başvurunu yapılmaması, gerekli mesleki beceriyeniteliğe sahip eleman bulunamaması, aranılan tecrübede eleman bulunamaması...