İstihdama Dönüş Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından, aktif iş gücü piyasası programlarının çerçevesini genişleteceklerini ifade etmişti. Bu kapsamda "Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" değişikliği 20 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, yapılan değişikliklerin içeriklerine ilişkin açıklama yaptı.

Aktif işgücü hizmetleri Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülüyor. Yapılan değişiklikler, işbaşı eğitimi programlarından daha fazla iş arayan ve işverenlerin yararlanabilmesi ile deprem bölgesinde iş gücü piyasalarını desteklemek ve geliştirmek amacını taşıyor.

İşgücünün niteliğinin artırılması

İŞKUR tarafından yürütülen mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarının daha etkili ve kapsayıcı bir şekilde uygulanabilmesi için yapılan değişiklikler iş gücü piyasalarının beklentilerine cevap verecek nitelikte. Yapılan değişiklikle kurs ve programlardan daha çok sayıda iş arayan ve işverenlerin yararlanabilmesi için istihdam taahhüt oranı düşürüldü. Bu çerçevede:

l Yönetmelik kapsamında istihdam yükümlülüğü süresi, 60 günden az olmamak ve fiili program gününün en az iki katı olmak şartıyla 3 kattan 2 kata indirildi.

l İstihdam edilmesi gereken katılımcı sayısı taahhüdü yüzde 70'ten yüzde 60'a düşürüldü.

Bu değişikliklerin yapılmasının temel hedefi açılacak kurs ve program sayısında önemli bir artış sağlanması, işgücünün niteliğinin artırılması ve sürdürülebilir istihdamının sağlanmasıdır. İşverenlerin istediği nitelikte çalışan bulamama şikayetinin yoğunlaştığı bir dönemde bu değişikliklerin yapılması önemli.

Deprem bölgesinde "İstihdama Dönüş Programı"

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde iş gücü piyasaları da olumsuz olarak etkilenmişti. Depremin başından itibaren bölgeye yönelik çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında çeşitli düzenlemeler yapılmıştı. Yeni değişiklikle depremden etkilenen illerde, işbaşı eğitim programı ve mesleki eğitim kurslarında istihdam yükümlülüğünü yerine getiremeyen işverenler için yasaklılık yaptırımı kaldırılıyor ve "İstihdama Dönüş Programı" yürürlüğe konuluyor. Depremden etkilenen illerimizin ekonomik ve sosyal olarak daha hızlı bir şekilde toparlanması hedefleniyor.

"İstihdama Dönüş Programı" özel bir düzenleme olarak 31 Aralık 2024'e kadar uygulanacak. Bu kapsamda temelde 3 düzenleme yapılıyor.