İşte TEKNOFEST gençliği

Türkiye milli teknoloji hamlesinde çok önemli gelişmeler sağladı. Bu hamlede TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivallerinin yadsınamaz bir etkisi oldu.

Öğrenilmiş çaresizlik; geçmişte yaşanan acı tecrübeler ve başarısızlıklar nedeniyle istese de başarılı olunamayacağı ruh halini ifade ediyor. Türkiye'de de özellikle savunma sanayii alanında geçmişte yaşanan engelleme ve sabote girişimleri nedeniyle büyük bir umutsuzluk, istenilse bile çoğu şeyin yapılamayacağına dair öğrenilmiş bir çaresizlik vardı. Türkiye milli teknoloji hamlesinde "öğrenilmiş çaresizlik" sendromunu atlattı.

Selçuk Bayraktar'ın öncülüğünde ilki 2018 yılında gerçekleştirilen TEKNOFEST teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye'nin teknoloji üreten ve geliştiren bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyerek yola çıktı. Elbette birçok güzel iş gibi o da belli çevreler tarafından önyargı ile karşılandı, 'panayır' olarak hafife alınmaya çalışıldı ama gelinen noktada toplumdaki karşılığı tartışmaya yer bırakmayacak şekilde anlaşıldı.

Milli teknoloji hamlesinde başarılı olmak için güçlü bir siyasi irade, nitelikli insan ve inanç en önemli ihtiyaçlardır. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarları boyunca milli teknoloji hamlesine büyük destek vermeye devam ediyor. Bu alanda nitelikli insanlar olması için başta eğitim olmak üzere her türlü alanda önemli işler yapılmaya devam ediyor. İçeriden ve dışarıdan tüm engellemelere rağmen milli teknoloji alanında önemli mesafe aldık.

İlki 2018'de gerçekleştirilen TEKNOFEST'lere gösterilen ilgi milli teknoloji hamlelerinin önünün kesilmesine milletimizin fırsat vermeyeceğini gösteriyor. İlk TEKNOFEST'te 14 yarışmaya 4 bin 333 takım ve 20 bin gencimiz katılmıştı. Her seferinde kendi rekorunu yenileyen organizasyon çığ gibi büyüdü. Bu yıl Adana'da yapılan TEKNOFEST'te ise yarışma sayısı 50'ye, takım sayısı 790 bine çıkarken başvuru sayısı da 1 milyon 650 binden fazla bir sayıyla rekora ulaştı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ana yürütücülüğünde 128 kurumun katılımı da organizasyonun büyüklüğünü gösteren bir diğer önemli veri.