İşgücü istatistikleri ve OVP

Temmuz ayı işgücü istatistikleri 10 Eylül'de yayımlandı. Güncel verilere göre işsizlikte düşüş, istihdamda artış ortaya çıktı. Buna göre mevsim etkisinden arındırılmış Temmuz ayı işsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre işsizlik oranı 0,4 puan, işsiz sayısı da 112 bin kişi azaldı. Erkeklerde yüzde 7 olan işsizlik oranı kadınlarda yüzde 12,4 olarak tahmin ediliyor.

Geçen ay yayımlanan II. çeyrek işgücü istatistiklerinde de mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşmişti.

2023 yılı Mayıs ayından itibaren işsizlik oranı tekli rakamlarda seyrediyor. Her ay yayımlanan işgücü istatistiklerine göre 15 aydır işsizlik oranının tekli rakamlarda olması önemli bir sonuç. Ancak daha güçlü bir işgücü piyasası için işsizlik oranının daha da aşağılara düşürmek gerekir.

2024 yılı Temmuz ayında istihdam edilenlerin sayısında bir önceki aya göre 235 bin kişilik bir artış oldu. İstihdam sayımız 32 milyon 712 bin kişi oldu. İstihdam oranı ise 0,3 puan artarak yüzde 49,6'ya yükseldi.

Türkiye olarak istihdam sayımızı ilk defa 32 milyon seviyesini yükselttiğimiz dönem 8 aydır devam ediyor. İstihdamda 33 milyon seviyelerini yakalamamıza az kaldı. İstihdamda 30 milyon sayısına ilk defa 2021 yılı Aralık ayında, 31 milyon sayısına ilk defa 2022 yılı Ağustos ayında, 32 milyon sayısına ilk defa 2023 yılı Aralık ayında ulaşmıştık. Şimdi yeni rekor olarak 33 milyonluk istihdam rakamı ilk hedef olarak görünüyor.

İşsizliği azaltmak için uygulanan çok sayıda programın, yasal düzenlemenin, teşvikin ve politika tedbirinin istihdam artışında önemli etkisi olduğunu biliyoruz. İstihdam meselesi ülkeler açısından hayati öneme sahip. Hele bizim gibi halen genç nüfusa sahip ülkeler kategorisinde olanlar için daha da önemli. Zira gelişmekte olan ülkeleri daha üst seviyeye çıkaracak kriterlerden biri de kayıtlı istihdamın artırılmasıdır.