ILO Konferansı'nda Türkiye
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler'in bir kuruluşudur. ILO; hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinin yer aldığı üçlü yapıya sahiptir. ILO, çalışma hayatının Birleşmiş Milletler'i veya emeğin uluslararası parlamentosu olarak da isimlendirilmektedir.
ILO'nun temel amacı çalışma standartları oluşturmak için hükümetleri, işverenleri ve işçileri bir araya getirmektir. Üçlü yapıdaki sosyal ortakların fikirlerinin belirlenerek çalışma standartlarında etkili olması için çalışmaktadır.
ILO'nun çalışma standartlarını ve genel politikalarını değerlendirmek ve belirlemek için her yıl Uluslararası Çalışma Konferansı toplanır. 112'nci Uluslararası Çalışma Konferansı toplantısı 3-14 Haziran tarihlerinde Cenevre'de yapılıyor.
ILO'da 187 üye devlet bulunuyor. ILO Konferansı'na hükümetler, işverenler ve işçiler delege olarak katılmaktadır. ILO Konferansı'na Türkiye'den, hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, işverenler adına TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, işçiler adına ise Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay delege sıfatıyla katıldılar.
ILO Konferansı'nda Türkiye temsilcileri konuşmalarını 5-6 Haziran tarihlerinde yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı heyetiyle birlikte toplantının 5-7 Haziran tarihlerindeki kısmına katılmak üzere Cenevre'deyiz. ILO Konferansı'ndaki gözlemlerimizi aktaralım...
ILO'nun konferansı Cenevre'deki BM binasında yapıldı. BM'nin hantal yapısının onun bir kuruluşu olan ILO'nun yapısını da olumsuz etkilediğini söylemek mümkün. BM'nin emperyal Batılı devletlerin hegemonyasında hareket etmesine benzer şekilde ILO yönetimi de emperyal devletlerle paralel politikalar uyguluyor.
Batılı ülkelerin emek sömüren politikaları söz konusu olunca görmezden gelen ILO komiteleri, söz konusu Türkiye olunca doğru bilgi içermeyen raporları dikkate alarak haksız eleştiriler yapıyor. BM'nin yapısı gibi ILO'nun da yapısı ve çalışma usulleri mutlaka değişmeli.
ILO toplantısında bu yıl genel oturum dışında özel Filistin oturumu da yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Türk-İş Genel Başkanı her iki oturumda da konuşma yaptılar. Türkiye'den toplantıya katılan Çalışma Bakanı ile Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen, Kamu-Sen, TİSK ve DİSK arasında dayanışma vardı. Birliktelik ülkemizin Filistin konusundaki duyarlılığında da kendini gösterdi.
Çalışma Bakanı işçi, memur ve işveren sendikalarıyla sürekli birlikte oturumları takip etti. Türk heyetlerinin konuşmalarını bütün katılımcılar dinledi. Salonda en fazla alkış alan konuşmalar Türk heyetinin Gazze ile ilgili konuşmalarıydı.