İliç maden faciası
Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat Salı günü Anagold Madencilik şirketine ait özel altın madeninde bir heyelan yaşandı. Bu acı olayda maalesef 9 işçi kardeşimiz toprak altında kaldı. Olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcıları adli soruşturma başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise 4 müfettiş görevlendirerek idari soruşturma başlattı. Başlatılan soruşturma kapsamında özel şirket madeninde çalışan sorumlulardan 8 kişi gözaltına alındı.
15 Şubat günü heyelanın yaşandığı maden sahasını ve yapılan çalışmaları yerinde gördük. İlk göze çarpan şey devletimizin tüm kurumlarıyla seferber olduğudur. Tek gündemleri toprak altında olan işçi kardeşlerimize ulaşmak. Buradaki çalışmaları yerinde görünce sosyal medyadan yapılanların tezvirat olduğunu ve bazı medya kanallarının tahrik edici haberler yaptığını daha açık bir şekilde müşahede edebiliyorsunuz.
Mesela bazı televizyon kanallarının muhabirlerinin maskeyi sadece canlı yayınlara bağlandıklarında kullandıklarını görüyorsunuz. Bakanların yaptığı basın toplantısında onlarca basın mensubunun içinde sadece iki muhabirin maske kullandığını gördük.
Ülkemizde maalesef bir kesim yangında, selde, depremlerde ve benzeri afetlerde yaraların sarılması, acıların hafifletilmesi ve yükün hafifletilmesi yerine olumsuz tutum alıyorlar. Devletin ve milletin yanında olmaları ve onlara destek vermeleri gerekirken köstek oluyorlar. Milletin acılarını bile yaşamasına fırsat vermeden siyaset yapıyorlar. Bazı sendikalar emekçilerin ve ailelerinin yanında onlara destek verirken bazı sendikalar ve meslek kuruluşları ille de basın açıklaması yapacağız diyerek gerilim çıkarmakta. Orada onlarca yayın kuruluşu var ve istediğine bireysel açıklama yapma imkanı olmasına rağmen bunları yapıyorlar.
Olayın olduğu ilk dakikalardan itibaren devletimizin tüm imkanlarının seferber edildiğini gördük. Erzincan Valisi ilk dakikalardan itibaren kriz masasını kurmuş. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın koordinasyonunda bakan yardımcıları, AFAD Başkanı, bürokratlar, uzmanlar ve akademisyenler olayları anlık takip ediyor. Her türlü ihtimali değerlendirerek çalışmalar yürütüyorlar. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan facianın olduğu alanda incelemelerde bulundular. Ayrıca aileleri bizzat evlerinde ziyaret ettiler. Ailelerin temel talebi bir an önce yakınlarına ulaşılması.
AFAD yetkililerinin açıklamalarına göre bölgeye sevk edilen insan kaynağı, araç ve gereçler şunlar: Adana, Diyarbakır, Rize, Erzurum, Sivas, Tokat, Giresun, Malatya, Bayburt, Bingöl, Tunceli ve Ankara İl AFAD Müdürlüklerinden toplam 180 arama kurtarma personeli, 32 arama kurtarma aracı, 5 drone, 3 KBRN, 1 dekontaminasyon aracı, 1 RAPİD cihazı 2 seyyar telsiz rolesi ve 1 mobil koordinasyon tırı görevlendirilmiş.