Hakikat ve algılar
Siyasal iletişimin temel konularından biri algı yönetimidir.
Algı, kişilerin olaylara bakış tarzını ve yaklaşımını ifade eder.
Algı yönetimi ise kişilerin kararları ve tercihleri üzerinde kontrol sağlayarak onları istediği yöne sevk etmektir. Siyasette seçmenlerin kararlarını etkilemek ve onların desteğini almak için siyasi partilerin yürüttükleri çalışmalardan biri de algı yönetimidir. Seçmenlerin belli olaylara nasıl tepki vermesi gerektiği konusunda onları bilinçli olarak yönlendirmektir.
Sosyal medya mecraları siyasette algı yönetiminin yoğun örnekleriyle dolu. Soykırımcı İsrail'in masum, mazlum Filistinlilerin terörist olarak gösterilmeye çalışıldığı çok sayıda algı yönetimi çalışmaları var. Hakikat başka, algılatılmaya çalışılan başka. Algılar başka, gerçekler başka.
Mesela yakın zamanda beş teğmen ve üç disiplin amiri Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edildi. Bu kişiler disiplinsiz davranışları nedeniyle ihraç edilmelerine rağmen kamuoyunda sanki "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diye slogan attıkları için ihraç edildikleri algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Yürürlükten kaldırılan bir yemin metnini okumak için istedikleri izin 7 kez reddedilmesine rağmen ısrarla talimatlara uymuyorlar. Amirlerinin izin vermemesine rağmen ısrarla yürürlükten kaldırılan yemin metnini okumak disiplinsizliktir.
Ancak özellikle belli kesimler konuyu her zaman olduğu gibi 'Atatürkçülük' tartışmasına dönüştürdüler. O gün yapılan korsan yeminde 400 teğmen olmasına rağmen sadece 5 teğmen ihraç edildi. Tamamı ihraç edilmediğine göre meselenin "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" demekle ilgisi olmadığı görülüyor. Buna rağmen özellikle CHP iç kavgalarını gölgelemek için bu tartışmayı sürdürüyor. Türk siyasi hayatında CHP, rakiplerini 'Atatürkçü olmamakla', 'Atatürk ilkelerine aykırı hareket etmekle' her zaman itham etmiştir. Bu ithamlar 27 Mayıs, 28 Şubat ve diğer askeri darbelere gerekçe yapılmıştır.
27 Mayıs darbesinin gerekçelerinden biri de Menderes ve arkadaşlarının "Atatürk ilkelerine arkalarını dönmüş" oldukları iddiasıydı. Bu konuda çok şey söylenebilir ama Yassıada'da yaşanan ibret dolu bir gün var. Menderes ve arkadaşlarının hapse atıldığı Yassıada'da 10 Kasım'da Atatürk'ün ölüm yıldönümünde anma töreni yapılıyor.