Çalışma hayatında 1 yıllık icraatlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 28 Mayıs seçimlerinde yeniden seçilmişti. 3 Haziran 2023 tarihinde ise Çankaya Köşkü'nde yeni kabinesini açıklamıştı. Bakanlıklardaki devir teslim törenlerinin ardından yaklaşık bir 1 yıl geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde tüm bakanlıkların 1 yıllık icraatlarından en önemli olanlarını başlıklar halinde milletimizle paylaştı. Biz de özel olarak çalışma hayatında son 1 yılda yapılan icraatları ele alalım. Bir başka ifadeyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 1 yıllık icraatlarından bahsedelim.

Elbette tüm icraatları sıralamak ve ayrıntılarını paylaşmak yazının sınırlarını aşacaktır. O nedenle çalışma hayatı bakımından en önemli ve kapsamlı icraatlara bakalım.

Asrın felaketi olan depremin çalışma hayatına ve sosyal güvenliğe yönelik olumsuz etkilerini gidermek için önemli adımlar atılmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da deprem bölgesine yönelik önemli çalışmalar yaptı. Mücbir sebep hali ilan edilen il ve ilçelerdeki işverenlerin ve sigortalıların Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçlarının ödenmesi 28 Şubat 2025 tarihine kadar ertelendi. Ayrıca işveren ve sigortalıların talep etmeleri halinde borçlarını faizsiz olarak 24 ay taksitle ödeyebilme imkanı verildi.

SOSYAL GÜVENLİK

2023 Aralık ayında Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan 1 milyon 880 bin vatandaşın yaklaşık 1,8 milyar lira olan borcu silindi.

Sağlık raporu olan hastaların hastanelerde sıra alıp beklemeleri gerekmeksizin aile hekimlerine giderek ilaçlarını yazdırmaları sağlandı.

Son 1 yılda geri ödeme listesi genişletilerek 128 adedi kanser ilacı olmak üzere toplam 570 adet ilaç geri ödeme kapsamına alındı. Geri ödeme listelerinde yer alan ilaç sayısı 858'i kanser ilacı olmak üzere toplamda 8 bin 457'ye çıkarıldı.

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİLER

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, net 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. 2023 yıl Temmuz ayında ise asgari ücrete ara zam yapılmıştı. Bu şekliyle temmuz ayına göre asgari ücret yüzde 49, 2023 Ocak ayına göre ise yüzde 100 artırılmıştı.

İşçilerin daha yüksek asgari ücret alması için 2016 yılında asgari ücret desteği hayata geçirilmişti. Bu kapsamda, 2023 yılı Temmuz ila Aralık ayları için sigortalı başına aylık 500 lira olan asgari ücret desteği, 2024 Ocak ayı başında 700 liraya çıkarıldı. 2024 Mayıs itibarıyla yaklaşık 100 milyar lira asgari ücret desteği sağlanmıştır.