Çalışma hayatına ilişkin değişiklikler

Kamuoyunda torba kanun olarak bilinen 7553 sayılı kanun, 14 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında 17 madde var. Bunların önemli kısmı çalışma hayatına yönelik maddeler oluşuyor. Yeni düzenlemelerden bazılarını ele alarak hangi değişiklikleri getirdiğine bakalım.

Kanunla en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları artırılmıştır. Daha önce 14 bin 469 liranın altında kalan emekli aylıkları bu tutara tamamlanırken, yeni artışla birlikte 16 bin 881 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının bu tutara tamamlanması sağlanmıştır. 4 milyon 11 bin emeklimizin aylıkları 16 bin 881 liraya tamamlanacaktır.

Kanun değişikliğinin 2'nci maddesiyle Yüksek Askerî Şûra Kararıyla hizmet süresi uzatılabilecek general ve amirallerin sayısı artırılmıştır. Ayrıca kuvvet komutanlıklarına atanan orgeneral ve oramirallerin yaş haddinin 67 olması ve kuvvet komutanları ile diğer orgeneral ve oramirallerin yaş haddinin birer yıllık sürelerle 72 yaşına kadar uzatılabilmesine yönelik Cumhurbaşkanına yetki verilmesi sağlanmıştır.

Kanun değişikliğinin 7'nci maddesiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki gençlik merkezi, genç ofis, yurt, kamp, spor tesisi, sporcu eğitim merkezi, Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ve diğer birimlerde görev yapmakta olanların çalışma süresi ve saatlerinin belirlenmesine ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığına düzenleme yapma yetkisi verilmiştir.

Kanun değişikliğinin 8'inci maddesiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı nöbet hizmetlerinin yürütülmesine ve nöbet ücreti ödenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi sağlanmıştır. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yükseköğrenim öğrenci yurtları, spor salonları ve gençlik merkezleri 24 saat esasına göre hizmet sunmaktadır. Kovid-19 salgınında, depremler ve çeşitli afetlerde bu kurumlardan vatandaşlarımız yararlanmıştır. Yasal değişiklikle bu ihtiyaçlar da dikkate alınarak gençlik ve spor il müdürlüklerine bağlı olarak kurulan gençlik merkezi, yurt, kamp ve sporcu eğitim merkezi gibi müdürlüklerde gençlik, spor ve yurt hizmetleri 24 saat esasına göre yürütüldüğünden bu hizmetleri fiilen yerine getiren personelden haftalık çalışma süresi ile fazla çalışma süresi dışında nöbet tutan ve bu nöbet karşılığında izin kullanmasına müsaade edilmeyenlere aylık 90 saati geçmemek üzere her bir saat için belirtilen gösterge oranının aylık katsayıyla çarpımı sonucu hesaplanacak tutarda nöbet ücreti ödenmesine imkan getirilmiştir.