Çalışma hayatı düzenlemeleri

Çalışma hayatını ilgilendiren düzenlemelere ilişkin yeni bir kanun teklifi TBMM'ye sevk edildi. Toplam 10 maddeden oluşan "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" bugün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. Kanun teklifine komisyonda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının Ocak ayı artışının yüzde 37,57'den yüzde 42,6'ya yükseltilmesi ve en düşük aylıklarının 10 bin liraya yükseltilmesi düzenlemesi de eklenecek.

Emekli aylıklarına ilave artışta süreç

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Ocak Salı günü Kabine Toplantısı sonrasında millete sesleniş konuşmasında SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının mevzuata göre yüzde 37,57 olan artışının yüzde 42,6'ya yükseltileceğini ifade etti. Ayrıca 7 bin 500 liraya tamamlanan en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının da 10 bin liraya tamamlanacağını söyledi. Bunlar için kanuni düzenleme yapılması gerekiyor.

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılan ilave artışların hayata geçmesi için komisyon ve genel kurul aşamasından geçmesi ve Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor. SSK emeklileri aylıkların her ayın 17-26 günleri arasında, Bağ-Kur emeklileri de 25-28 günleri arasında alıyor. Kanuni düzenlemenin resmi gazetede yayımlanması kadar aylıklarını alan emeklilere fark ödemelerinin ay sonuna kadar yapılması bekleniyor.

Kısa çalışma ödeneği şartları kolaylaştırılıyor

Kanun teklifiyle Türkiye Yüzyılı Vizyon Belgesinde "Pasif işgücü programlarının erişilebilirliğini güçlendirme, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma şartlarını kolaylaştırma" hedefine dair değişiklikler yapılıyor. Bu kapsamda 'ekonomik kriz' gibi kısa çalışma verilme gerekçelerine 'genel salgın' durumu da ekleniyor. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için gereken asgari prim gün sayısı ise 600 günden 450 güne indiriliyor.

İstihdam

Kanun teklifinde istihdama yönelik düzenlemeler var. Ülkemizde istihdam sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin desteklenmesi amacıyla 2011 yılından itibaren teşvik uygulaması var. Bu teşvikten başvuru tarihinden itibaren 6 ila 54 ay arası faydalanılma imkanı var. Kanun teklifiyle kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların 2023 sonunda biten teşvik uygulama süresi 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılıyor. Ayrıca bu maddenin uygulanma süresinin Cumhurbaşkanımız tarafından 1 yıl daha uzatılması düzenleniyor.