Türkiyex27;ye bir x27;Demir Leydix27; lazım

Tarih 29 Mayıs 1985... Brüksel'de Heysel Stadyumu'nda Liverpool ile Juventus, Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde karşı karşıya geliyor. O güne kadar futbolun başına bela olan İngiliz holiganlar, Belçika'da da rahat durmuyor.

Maç öncesi Brüksel sokaklarında taşkınlık çıkaran İngiliz holiganlar, stadyumda da rahat durmuyor. Arada güvelik bariyeri bulunmadğı için holiganlar, İtalyan taraftarlara saldırmaya başlıyor. İtalyanlar saldırıdan kaçmaya çalışırken çıkan arbedede 39 kişi hayatını kaybediyor.

Yaşanan bu facianın ardından UEFA, İngiliz kulüplerine 3 yıl süreyle Avrupa'dan men cezası verir. Ancak dönemin İngiltere Başbakanı 'Demir Leydi' lakaplı Margaret Thatcher, UEFA'nın verdiği cezayı az bularak "Bu hayvanların cezasını ben vereceğim" der. Ve Liverpool'un ömür boyu Avrupa kupalarından men cezası almasını ister.

UEFA ise Liverpool'u 6 yıl, İngiliz takımlarını da 5 yıl Avrupa kupalarından men eder. Margaret Thatcher, kararın ardından UEFA'nın cezayı uygulamaması halinde İngiltere'nin FIFA ve UEFA üyeliğinden çıkacağını söyleyerek kararlılığını ortaya koyar.

Günümüzde İngiltere Premier Lig'in geldiği yer ortada... İngiliz taraftarları arasında da holiganizm oldukça azalmış durumda... İngiliz taraftarlar artık "Oturarak maç izlerler. Önemlli pozisyonlarda tezahürat yaparlar" diye tanınıyor. Tek tük çıkan holiganlar da ağır cezalar alıyor. Mesela olay çıkaran bir holigan, bırakın stadyuma girmeyi, dışarıda herhangi bir mekanda bile maç izleyemiyor.

Ve Türkiye... Süper Lig maçından sonra saha ortasında bir başkan hakem dövdü. Gözaltına alındı, serbest bırakıldı. Taraftarlar alkışladı, 'Helallik' istediği Kulüpler Birliği toplatısından sonra kapıya kadar uğurlandı. TFF Başkanı "Yeter" demekle yetindi.