AKPnin seçim maskotu Marsa gidecekmiş!

Türkiye, yaklaşık 50 milyon dolar para harcayarak onu uzaya gönderdi. Yeğeni Kağan'ın uzaydan kendisine yıldız getirme isteğini, "Bu sefer yıldız getirmek nasip olmadı ama yanımda birbirinden değerli hocalarımızın hazırladığı 13 deneyin örneklerini getirdim" diyerek sevinçle anlattı. Ayakları yerden kesilip dünyaya bir de uzaydan bakıp döndüğünde, Türkiye çoktan yerel seçim atmosferine girmişti. Kırmızı kadife kutuda uzaya götürüp getirdiği Türk Bayrağı'nı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunup, seçim görevi için start aldı. Uzaya her an geri dönecek havasıyla İstanbul'dan Samsun'a üstünde astronot kıyafetleri seçim boyu şehir şehir dolaştırıldı.

GEZERAVCI'YI GEZDİRDİLER

İlk yerli ve milli astronotumuz Alper Gezeravcı, 2024 yerel seçimlerinde AKP'nin seçim yüzlerinden biri yapıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşananları anlattıkça alkışlandı. Selçuk, Erzurum Teknik, Çukurova, Gaziantep, Samsun, Kayseri, Kırıkkale, Balıkesir, Erciyes Üniversiteleri derken AKP'nin Uzay İstasyonu Belediyesi Başkan Adayı gibi seçmene, "AKP olmasa Türkiye, uzayı rüyasında görür" tadında mesajlar verdi. Yerli ve milli damadımız Berat Albayrak'ın, "Uzaya dört şerit yol yapacağız" söylemi kadar seçmen üzerinde etkili olmasa da 31 Mart yerel seçim yasaklarının başlamasına 1 gün kala milli astronotun konuşma yapma sırası 5.5 asırlık İstanbul Üniversitesi'ne geldi.

PROFESÖRLER GİTMEDİ

İÜ Rektörlüğü, "Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, İstanbul Üniversitesi öğrencileriyle buluşuyor. Buluşmaya tüm İÜ mensupları davetli" diye süren mesajı gece 21.00 sıralarında tüm akademisyenlere gönderip 29 Mart'ta Ordinaryus Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu'nda toplanmasını istedi. Tam da mesajın gittiği gün Bakan Kacır, Gezeravcı'nın seçim malzemesi yapıldığı eleştirilerine, "TOGG'u yaptık mutlu olmadılar. TCG Anadolu'yu küçümsediler. Kaan'ın uçuşuyla iftihar etmediler. Şimdi de Türkiye'nin ilk astronotuyla gurur duymuyorlar" diye kızdı. Sonra mı

JÜPİTER'E DE GİDİN (!)

Bakan Kacır da, İÜ Rektörü Bülent Zülfikar da, Gezeravcı'yı İÜ'de dinlemeye gelmedi. Atatürk'ün hemşehrisi, bilim insanı ve CHP eski Samsun Milletvekilli Manastırlı Ordinaryüs Prof. Dr. Cemil Birsel'in adını taşıyan fen fakültesindeki 1200 kişilik salon boştu. Üst katlar hiç açılmadı. Alt katlarda az sayıda öğrenci, 5-6 profesör vardı. Rektör Vekili Prof. Dr. Yahya Güldiken, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tansel Ak, Fizik Bölümü'nden Prof. Dr. Elif Akalın ve birkaç akademisyen katıldı. Çiçeği burnunda AKP Milletvekili Hulki Cevizoğlu'nun, "Uzaya niye gidiyoruz" diye sorguladığını işittiğim konuşmasından, öğrenciler pek bir şey anlamasa da sabırla dinledi.

KIZIL GEZEGEN YOLCUSU

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı, kürsüye çıkınca günün bombasını patlattı: Türkiye, Ay'ı lojistik olarak kullanıp daha sonra Mars'a gidecekti. 15 liralık yemek parasını bulamadığı için konferans salonu içindeki öğrenci yemekhanesine bile gidemeyen üniversite gençliği, baka kaldı. Mars'a gitmekle kalmayıp, Türkiye'nin Mars'ta tarım ürünü yetiştireceğini müjdeledi. Ne kadar gerçekçiydi İnceledim. Uzay seyahati dönüşü Gezeravcı'nın, yönetim kurulu üyesi atandığı Türkiye Uzay Ajansı (TUA) bütçesi 2022'de yıllık 18 milyon 708 bin TL'ydi. TUA bütçesi 2023'te birden 2 milyar 269 milyon TL'ye çıktı. Bu paranın yaklaşık 50 milyon doları yani bugünkü kurla 2.1 milyar lirası Gezeravcı'nın Uzay İstasyonu gezisi için harcandı. Belli ki, TUA bütçesi bu gezi için arttırıldı. ANKA Park'ta Melih Gökçek'in çürüyen dinozorlarına 780 milyon dolar harcayan AKP için 70 milyon dolar devede kulak kaldı.