Suna'nın Kızları deprem bölgesinde

İnisiyatif, deprem bölgesindeki beş Çocuk Yaşam Merkezi ile 27 bin kişiye güvenli alana erişim, 3 bin 200 çocuğa da psiko-sosyal destek sağlayacak. Kız çocukların kapsamlı eğitim imkanına erişmeleri için Şanlıurfayı da pilot bölge ilan ettiler

Suna'nın Kızları, kız çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların ihtiyaçlarını gözeten güvenli alanlar oluşturma yolunda deprem bölgesindeki ilk Çocuk Yaşam Merkezi'ni Kahramanmaraş Pazarcık'ta ikincisini ise Hatay Antakya Umutkent'te Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğinde kurdu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Mahalle çözüm topluluğu

Çocuk Yaşam Merkezleri, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içersinde 12-18 yaş çocukların esenliğine katkı sunmak amacıyla çocukların ihtiyaçlarını merkeze alan programlar sunuyor; gerekli durumlarda psikolog desteği sağlıyor. Merkezler sayesinde, sivil toplum kuruluşlarının hem bir arada hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetleri ile koordineli şekilde çalışmalarına imkân sağlanıyor. Bu yıl sonuna kadar Adıyaman-Vartana, Antakya ve Harran'da üç yeni Çocuk Yaşam Merkezi daha açılacak.

Suna'nın Kızları, 2024 yılı boyunca beş Çocuk Yaşam Merkezi ve çevrelerindeki bölgelere yönelik çalışmaları ile toplam 27 bin kişiye güvenli alana erişim, 3 bin 200 çocuğa psiko-sosyal destek sağlamayı hedefliyor.

Suna'nın Kızları Mahalle Çözüm Topluluğu tarafından geliştirilen topluluk merkezi modelinin ise 2024 yılında İstanbul'da pilotlanması hedefleniyor.

Suna'nın Kızları, kız çocukların gelişim ihtiyaçlarını karşılayan eğitim imkanlarına erişmeleri ve bu süreci en çok kazanımla tamamlamalarını sağlayacak bir ekosistem oluşturmak amacıyla Şanlıurfa'yı da pilot bölge olarak ilan etti. Mahalle temelli programlar kapsamında Şanlıurfa'nın 5 mahallesinde toplam 62 bin 450 kişiye erişim sağlayacak alan açılması, okul ve çocuk temelli programlar kapsamında ise yine 5 mahallede toplam bin çocuğa erişilmesi hedefleniyor.

Kız çocuk danışma ekibi

İnisiyatif öte yandan kız çocuklar için kız çocuklar ile birlikte düşünmeye ve üretmeye devam ederken; çocuk katılımı alanında kıymetli bir deneyime sahip olan topluluk paydaşı İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi iş birliğinde Ankara, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Van'dan gelen 13 - 17 yaş arası çocuklarla 'Kız Çocuk Danışma Ekibi'ni kurdu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Önyargılar kız çocukların önüne büyük duvarlar örüyor"

İnisiyatif, çocuk algısı üzerine kampanya ve savunuculuk faaliyetleriyle de yetişkinlerin kendi çocuk algısını farketmelerini amaçlıyor. Suna'nın Kızları'nın iki yıllık süreçte gerçekleştirdiği çalışmaların anlatıldığı basın buluşmasında konuşan Suna'nın Kızları Kurucusu İpek Kıraç, kız çocukların özellikle ergenlik dönemlerinde karşılaştıkları birçok ayrımcılığın kökeninde toplumdaki yaygın çocuk algısının yattığını belirterek, "Çocuklar neredeyse her konuda 'yetersiz' görülüyor. Bugün ihtiyaçları karşılanmayan çocukların gelecek için desteklendiğini söylemek mümkün değil. Bir de üzerine kadınlara yönelik ayrımcılıklar eklenince toplumsal beklentiler ve önyargılar kız çocukların önüne daha da büyük duvarlar örüyor" dedi.