Nakşibendi ayrılık

2019 yılıydı:

Cübbeli(Ahmet Mahmut Ünlü)Hocatelefon etti:

-Soner Bey, bizim cenahtaMustafa Kemal'e haksızlık yapılıyor,Atatürk'e nasıl düşmanlık edilebilir, bu gadre son vermek lazım."

Odatv,Cübbeli Hoca ile röportaj yaptı. Hayli yankı buldu...

Bunu niçin anımsadım

"Bizim Mahalle" tasavvuf tarihine pekmeraksızdır,bazı hatırlatmalar yapayım:

Nakşibendilik, Buharalı Muhammet b. Bahattin Nakşibent (1318-1389) tarafından kuruldu.

Türkiye'ninbugün en etkili tarikatıNakşibendiliğin Anadolu'ya girişigeçoldu! Bunun temel sebebi, Bahattin Nakşibent'inTimur'un hocası olması idi. Timur-Yıldırım rekabeti ve ardından Moğolların Anadolu'ya girmesiyle, Osmanlı yönetimi beylikler bu tarikata mesafeli durdu. Ki Anadolu'yailk gelenNakşibendilerinTimur'un ordusunda görevli olduğunu iddia edenler var...

Sonuçta, Sultan Beyazıt 1481-1512 döneminde İstanbul Aksaray ve Fatih'teilkNakşibendi tekkesiniMolla İlahi ve öğrencisiAhmet Buhariaçtı. Ancak,Hindistan'da hayli güçlü Nakşibendilerin gölgesi altındaydı.

Osmanlı'da zamanla Nakşiler dinsel itikattan çok,siyasi nüfuzüzerinden güç topladı. Mesela:

Şii Safeviile mücadelesinde Osmanlı yönetimineSünni Nakşilerdestek verdi.

Sadece bu değil-örneğin-Yeniçerilerin lağvedilmesine fetva verip, Hacıbektaş dahil bazı Bektaşi tekkelerine el koydular!

Nakşiler Osmanlı'nın en güçlü dini ideolojik gücüne dönüştü. Fakat, Tanzimat karşıtlığıve1859 Kuleli Vakası gibi Osmanlı idaresine dönük eylemlerde de bulundular.

Cumhuriyet,kapatmadanöncesadece İstanbul'da95 Nakşi tekkesi vardı.

Neredeyse tüm tekkeler gibi Nakşilerde de gizlenme, korunma ve azla yetinme dönemi başladı. Nakşi Gümüşhanevi ŞeyhiMustafa Fevzi'nin sözü "yolu" gösterdi:

-"Kapatılan bir binanın kapısıdır, kapatılmayan gönül kapısıdır."

Tekkelerin yerinicamileraldı...

Yenirejimin imkanlarından uzaklaştırıldıkları, dışlandıkları için kimileri Atatürk'ü hedef yaptı. Başta eski Şeyhülislam Mustafa Sabriolmak üzere demediklerini bırakmadılar...

Menemen, Bursa, İskilip, Siirt olaylarına ve İçişleri Bakanlığı'nın 1937 genelgesinde "Nakşilere dikkat" uyarısına rağmen,Abdülaziz Bekkine gibi Nakşi şeyhler camilerde ve okullarda görev almayı sürdürdü. Ancak, Abdülhâkim Arvasigibi bazı şeyhler Menemen olayı nedeniyle kamu görevlerinden alındı. (İslamcılar,İkinci Abdülhamit karşıtı, İttihatçı dostu, Menemen kışkırtıcıEsat Erbilli