CHPyi uyarmak isterim

Demokrat PartiDPiktidarının (1950-1960)on yılı sonunda çeşitli dersler çıkarıldı. 1961 Anayasasında dizginsiz siyasal gücün"denetimine-kontrolüne" dair çeşitli adımlar atıldı:

-Senato kuruldu.

-Anayasa Mahkemesi kuruldu.

-Milli Güvenlik Kurulu kuruldu.

-Devlet Planlama TeşkilatıDPT kuruldu.

DP iktidarı, Batı'da (dış yardımlar gibi) Türkiye lehine olumlu koşullarınınebediyen süreceği düşü içinde savurganlıkyaptı. İktisat kurallarını hiçe sayan plansız programsız ekonomi politikası yürüttü.

Vahim iktisadi hatalarının altında girerekbunalan iktidar, (ki 1958'de Türk lirası yüzde 220 devalüe etti)tepkileri engellemek içinsiyasal baskıya başvurdu.

İktidarın demokrasiden uzaklaşarakrejimitehlikeye atması üzerine ABD ve başta Almanya olmak üzere Batı Avrupa ülkeleri tedirgin olmaya başladı. Ya Türkiye komünist Sovyetlerin kontrolüne girerse

Türkiye'ye acilenplanlama ekonomisiönerdiler. Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu,OECDaracılığıyla Paris'te Hollandalı iktisatçıJan Tinbergenile görüştü. İktisat politikasınınplanlıbiçimde yapılmasını sağlayacakbir yapı oluşturması içindavet etti. Tinbergen kabul etti. Ancak:

27 Mayıs oldu, askerler yönetime el koydu.Sosyal demokrat Tinbergengörevinden affını istedi. Kendisine kısa zamanda demokrasiye geçileceği sözü verildi. Tinbergen,DPT'nin kurulmasınaöncülük yaptı.

Ve fakat:

Burası Türkiye:

Bilgisizlikler, kısır tartışmalar, siyasal kaprisler hiç bitmez.

Her ne kadar teşkilatın kurumsal çerçevesi Tinbergen tarafında netlikle belirlense de yatırımlar vs. konularda "DPT mi, hükümet mi yetkilidir" tartışması sona ermedi...

Tinbergen'inkanunubelliydi;"Tüm iktisat araçlarıtek bir hedefebirbiriyle uyumlu şekildedizayn edilirse başarı mümkün olur."

Etkisizleştirilen Tinbergen Türkiye'den gitti. (1969'dailk kez o yıl verilenNobel Ekonomi Ödülü'nü aldı. Bugün birçokMerkez Bankasıtarafından kullanılan para politikası teorisinin temelini de Tinbergen oluşturdu. İyi bir entelektüeldi.)

Zamanla DPT'denYalçın Küçük'ten Güngör Uras'a, Hikmet Çetin'denAtilla Karaosmanoğlu'na kadar parlak iktisatçılar tasfiye edildi.

Teşkilat,Turgut Özalbaşta olmak üzere "takunyacılar" denenNakşibendilerinkontrolüne girdi...

Sonrakisağ iktidarlar da DP'nin yaptığı gibi plansız popülist ekonomik uygulamaları sürdürdü: "Bize plan değil pilav lazım!" Ve: