NEET kadınlar işbaşında!

1990'larda İngiltere'de ortaya çıkan bir kavram var... Kısaca NEET deniliyor; ne eğitimde, ne istihdamda yer alan kadınları anlatıyor. (Not in Employment, Education or Training) Ve maalesef eğitimde ve istihdamda yer almayan kadın sayısı Türkiye'de çok fazla. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 18-29 yaşları arasındaki gençlerin yüzde 32'si NEET kategorisinde.

NEET genç kadınların sayısı ise 3.228.000. Sabancı Vakfı iki yıl önce bu problemin çözümüne katkı sağlamak adına 'Geleceğini Kuran Genç Kadınlar' projesini başlattı. Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan; genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarının karşılanması için çeşitli mekanizmalar oluşturmayı amaçladıklarını anlatmıştı, ben de bu köşede yer vermiştim. Peki bu iki yılda ne oldu, proje nereye vardı

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Sevindirici haber şu ki; önemli eğitimler ve saha araştırmaları neticesinde pek çok genç kadın istihdam ve eğitime kavuştu. Sabancı Vakfı, 'Geleceğini Kuran Genç Kadınlar' projesine başladığında ülkemizdeki NEET genç kadın oranı yüzde 50.5 seviyesindeydi. İki yılın sonunda, yapılan çalışmalar ve pandemi sonrası toparlanma süreci ile birlikte yüzde 45'e gerilemiş durumda. Sabancı Vakfı, bu süre zarfında, bu tabloyu tersine çevirmek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte çalışmalar gerçekleştirdi.