Ağaç gölgesine hasret kalın!

Her yaz aynı şey... Her yazı zehir eden o orman yangınları yeniden başladı maalesef. İki haftadır Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınları var; bir bölgede bitiyor, diğer bölgede başlıyor. Seferihisar, Çeşme, Ödemiş, Hatay...

Ormanlar rüzgarın da etkisiyle yandı bitti kül oldu. Çok yazık, çok üzücü. Bir ağacın gölgesine sığınıp serinlemiş herkes bu acıyı anlar diye düşünüyorum. Çeşitli rivayetler, her zaman olduğu gibi ortaya delilsiz atılan iddialar var ama asıl konu elektrik hatları. Her yaz aynı şeyi yaşadığımıza göre neden denetleme yapılmıyor insan merak ediyor. Yanmayan bölge kalmasın diye mi bekleniyor Öte yandan cahillik ve bilinçsizlik de var... Kene var diye yastığı yakıp ormana atarsan olacağı bu! Ne yazık ki öğrenmiyoruz, dikkate almıyoruz, hafife alıyoruz. Basit halbuki: Yaz günü ormana atılan bir şişe yangına sebep olur. Sönmemiş bir izmarit yangına sebep olur. Mangal ateşi yangına sebep olur. Bunu değil öğretmek, ezberletmek lazım ama nasıl Ormanlara girmek yasaklanmalı. Yasağı delenler de güneşin altında bekletilmeli ki, yaktıkları şeyin önemini anlasınlar. Kimse kusura bakmasın; aklıma başka bir şey, söylenecek başka tek kelime gelmiyor. İnşallah bunları yapanlar bir ağacın gölgesine hasret kalırlar, o kadar!

Haberin Devamı

Denizlerin altı kayıt altında

Aldığımız her üç nefesten ikisini denizlere borçluyuz. Ancak o nefesi sağlayan denizaltı ekosistemleri, iklim krizi ve insan baskısı gibi nedenlerle her geçen gün daha kırılgan hale geliyor. Nitekim WWF'in '2024 Yaşayan Gezegen Raporu'na göre dünyada son 50 yılda, izlenen deniz canlılarının popülasyonlarında ortalama yüzde 56 düşüş yaşandı. Bu çarpıcı veri tek başına bile, deniz yaşamını korumanın önemine dikkat çekiyor. Ekosistemlerin geleceği için bireylerin de sunabileceği önemli katkılar var.

DYKD Başkanı Volkan Narcı, Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim Direktörü Selda Susal Saatçi, Anadolu Efes Bira Grubu CEO'su Onur Altürk

Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ve Anadolu Efes iş birliğinde 2022 yılında başlatılan 'Denize 1 Nefes' projesinin dördüncü fazı işte tam da bu anlayışla hayata geçirildi. Bu yeni aşamada, DYKD'nin geliştirdiği Mavi Atlas uygulaması kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye'nin ilk dijital su altı biyoçeşitlilik haritası olacak uygulama, profesyonel dalgıç ve denizcilerin yanı sıra vatandaş katılımı ile de oluşturulacak. Uygulama sayesinde kullanıcılar, deniz canlılarına ilişkin gözlemlerini, konum bilgisi ve görsellerle birlikte sisteme kaydedebilecek. Sahadan toplanan veriler, uzmanlar tarafından incelenerek, sistemdeki yerini alacak. Bu veriler, bilimsel ve stratejik çalışmalara katkı sunacak. Bununla birlikte vatandaşlar, uygulama üzerinden deniz canlıları hakkında bilgi edinebilecek; bu sayede de denizlerin aktif birer koruyucusuna dönüşecekler. DYKD Başkanı Volkan Narcı şöyle diyor; "Bu konuyu bu kadar önemsememizin nedeni, yalnızca Akdeniz'e baktığımızda bile son 50 yılda toplam balık popülasyonunun yüzde 34 oranında azalmış olmasıdır. Deniz yaşamını korumak; doğa, iklim ve gelecek için bir zorunluluk." Deniz Yaşamını Koruma Derneği'nin web sitesine göz atın; siz de bu projeye katkı sağlamak isteyeceksiniz.

Haberin Devamı

Haberin Devamı