Bu şarkıları beraber dinler miydik

Atatürk'ün sevdiği şarkılar incelenerek özel bir proje ekibi tarafından "Atatürk'ün En Seveceği Şarkılar" listesi hazırlandı. Hem süreç hem de sonuçlar merak uyandırıcı...

Şişecam, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 'Atatürk'ün En Seveceği Şarkılar' listesine imza attı. Yapay zekanın başrolde olduğu proje için müzik araştırmacısı Serhan Bali, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say, yaratıcı teknolojist Zeynep Nal Sezer, yapay zeka sanatçısı Bager Akbay'dan oluşan özel bir ekip kolları sıvadı.
Bu tecrübeli ekip, Atatürk'ün en sevdiği şarkılar olarak bilinen eserleri önce yapay zekaya tanıttı, ardından bu şarkıları nota, gam, makam, söz, mod, tempo ve frekans değerlerini analiz etti. Bu listeye nasıl vardıklarının ve çalışma döneminde yaşadıklarını belgesel olarak da paylaştılar.
Ekip önce bir yazılım hazırladı. Sonra bu değerleri önceliklendirerek puanlama sistemiyle dizilim elde etti. Sonuç olarak ise güncel şarkıları tarayarak 55 şarkılık bir listeyi ortaya çıkardılar.
Önde gelen bir dijital müzik dinleme platformunda paylaşılan listede ise Ajda Pekkan'dan "Tanrı Misafiri", Behiye Aksoy'dan "Bir İhtimal Daha Var", Aşık Veysel'den "Bülbül" var. Listede ise en dikkatimi çeken isimler şunlar oldu: Bulutsuzluk Özlemi- "Beynim Zonkluyor", MFÖ- "Yalnızlık Ömür Boyu", Duman- "Haberin Yok Ölüyorum", Gripin- "Aşk Nerden Nereye", Mabel Matiz- "Bir Serçe Üzülür", Model- "Değmesin Ellerimiz", Pinhani- "Kefen Giydim", Teoman- "Mektup", Aşkın Nur Yengi- "Sevgiliye", Cem Adrian- "Ela Gözlüm", Mor ve Ötesi- "Eski Şarkısı".
Listede Türk sanat müziği de alternatif rock da alternatif pop da var. Listeyi dinlediğinizde hüzünleniyorsunuz ama bir yandan da gülümsüyorsunuz...
Matematiksel olarak bu analiz mümkün olsa da Atatürk mevzu bahis olunca türkü ve sanat müziğinden çok uzağa gitmezdi diyorum. Listenin tamamına baktığımda ise "birlikte dinler miydik aynı şarkıları" fikri kafamdan çıkmıyor...

Değerleniyor

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gripin, Şefik Gürmeriç'e ait olan ve 1930'lu yıllarda Seyyan Oskay tarafından seslendirilen "Hasret" şarkısını yeniden yorumlayarak dinleyicilerle buluşturdu. Tangolarıyla tanınan en çok da "Mazi (Mazi Kalbimde Bir Yaradır)" ile tanınan Seyyan Hanım'ın "Hasret"i, böylece yeni bir jenerasyonla da buluşma imkanı bulacak.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yeni yol yeni albüm

Bahadır Tatlıöz, yeni albümü "Berceste" ile yüklerinden kurtuluyor. 10 şarkının yer aldığı albümde söz ve müzikler Tatlıöz'e ait. Her şarkının farklı bir tarza ve duygusal derinliğe sahip olduğu bu albüm, dinleyicilere çeşitlilik ve estetik bir deneyim sunuyor. Albümün öne çıkan parçası "Eze Eze", Tatlıöz'ün müzikal dümenini kırdığı nokta hakkında da bolca fikir veriyor. "Bu Gece Boş Ver" ve "Sanki" bu albümün jokerleri.

Farklı dünyalar tek çalışma

Bade Nosa'nın ilk stüdyo albümü "Zemheri Bitti", kendi yaşamının dönüm noktalarını işleyen özgün şarkılardan oluşuyor. 10 şarkılık albümün prodüksiyonunu Emre Malikler üstlenirken, farklı duygusal dünyalara yolculuk eden eserler albümün ruhunu yansıtıyor. Nosa'nın şarkılarının yanı sıra Mabel Matiz'den dinlediğimiz "Yaşım Çocuk" coverı da albümde yer alıyor. Bade Nosa'nın özgün yorumu ve duygusal derinliği, "Zemheri Bitti" albümünde etkileyici bir şekilde bir araya geliyor.

Umut veriyor

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Rody Dünyada, son single çalışması "Kayıp Şehir" ile uzun bir aranın ardından aşkı bulmanın heyecanını müzikseverlere sunuyor. Rody Dünyada'nın solisti ve söz yazarı Ümit Sergin imzalı şarkının düzenlemesi ise gruba ait. Tam bir hafif Batı müziği olan bu alternatif pop şarkısı, umut veren yapısıyla bu hafta en çok dinlediğim şarkılar arasına hızlı bir giriş yapıyor.