Arşivcilik, Harbiye Açıkhava ve diğer güzel şeyler

Geçen hafta dolu dolu geçti. Sadece benim için değil, müzikseverler için de... 212 Photography Istanbul Festivali başladı, Harbiye Açıkhava Konserleri tam gaz sürüyor, Şişli Plak Festivali'nde Aphaville çıktı. Daha ne olsun!

Haftayı Harbiye Açıkhava Konserleri bültenleriyle başlattım. Yoğun programımdan takip etme imkanını bu yıl daha az bulsam da Gazapizm ile açtığım sezonu hafta başında İrem Derici ile devam ettirdim. Öncelikle geçtiğimiz haftalarda izlediğim Gazapizm çıtayı biraz fazla yükseltmiş. Senfoni orkestrasıyla verdiği konser serisini Harbiye'de izledim. Ardındandan sıra İrem Derici'deydi. İrem'in iki yıl önce prodüksiyonuna yalnızca para değil kalbini de koyduğu konserini kaçırdığım için üzülmüştüm ki bu yıl konser yapacağının haberini aldım.

Jolly Joker'in Harbiye'deki konser serisinde İrem Derici resmen devleşti.

Biz sadece bir konser değil büyük bir şov izledik. Yetenek desen var, dans desen o da var, sohbet desen bildiğiniz gibi kafasına göre... Yer yer playback ile dans şovlarını yaptı. Bu da dünyada bilinen bir yöntemdir. Beni de rahatsız etmedi. Yaklaşık 4 bin kişiye de hakimdi. İrem daha ne yapsın, ben de bilemedim gerçekten!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Arşivlere mukayyet olun

Pazar günü planlı olmasa da Müze Gazhane'de 212 Photography Istanbul'un "Şehrin Festivali" dediği festivali kapsamında İzzet Öz, Ahmet San söyleşisine denk geldim. Taner Turna'nın moderatörlüğünü yaptığı ve dünden bugüne müzik tarihinin San ile Öz'ün perspektifinden aktarıldığı söyleşide öncelikle arşivlere mukayyet olunması gerektiğinin bir kez daha altı çizildi.

İzzet Öz'ün arşivinin dijital olarak web sitesi üzerinden kullanıcılara sunmasından bahsedildi. Öz'ün 1977'de başlayan TV programı "Metronom"un içeriklerine dijital olarak gezinme imkânı vermesinin yanı sıra söyleşideki bir bilgi beni şaşırttı. Program TRT'de yayınlanıyordu. Fakat TRT bir süre sonra elinde bant kalmayınca bu programın eski bantları üzerine çekim yapmaya başlamış. O zamanlar kameralar için bant sıkıntısı bolca yaşanıyormuş. Öte yandan haftada bir bazı bantlar da çöpe atılıyormuş.

Bantların atıldığı günleri takip edip çöpten onları çıkarıp Amerika'da aktarımını yaptıran Öz, kayıtları TRT'ye teslim ediyormuş. Yıllar sonra TRT'den arşiv paylaşımı istediğinde ise kendisine fatura çıkmış. Bir şey arşivlensin istiyorsanız kendiniz yapmalısınız ve tabii saklamalısınız da... Tüm söyleşi ortaya koydu ki zamanında çekmediğiniz fotoğraflar, kaydetmediğiniz yayınlar, kaleme almadığınız şarkı listeleri gittikçe tarihinizde önem taşıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bir de Aphaville

Aynı gün Şişli Plak Festivali'nin üçüncüsü Feriköy Organik Pazarı otopark alanında yapıldı. 2 gün boyunca plak koleksiyonerlerini bir araya getiren etkinlikte ünlü Alman grup Alphaville konser verdi, plak imzaladı. 1 saat sahnede kaldılar ama hem izleyenler hem de imza kapanlar mutluydu.

Ben kaçırsam da sosyal medya buna pek el vermedi, gördüğüm herkesin keyfinin yerinde olduğu, plak almaya doyduğu yönündeydi.

Şehir kültürünün müzikle yoğrulduğu haftalar ara ara yaşadığımız derin gerçekliklerden ve gündemden uzaklaştırarak rahatlatıyor. İnsanları bir araya getirip deneyimlerini, zevklerini paylaşmalarına neden oluyor. En önemlisi de küçük bir durdurma düğmesine basarak eğlenip, öğrenip, gülüp gerçekliğimize geri dönüyoruz. Verilen emek de gösterilen efor da katılımcıların sabrı ve imkanı da bu kültürün gelişmesine küçük bir katkı değil destektir. Düşünen, uygulayan herkesin ellerine sağlık.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yeni şarkı yarın yayında

Özdemir Asaf'ın 100. doğum günü yıldönümü için özel hazırlanan tribute albümünden cuma günü yeni şarkı geliyor. Bu kez "Çırılçıplak" şiirine Nilipek bestesi ve Elif Dikeç düzenlemesiyle harika bir şarkı ortaya çıkmış. Bu şarkı, tribute albümün etkisinin üzerine uzun uzun düşünmeme de neden oldu.