İSTANBUL'UN genelinde kedilere olan ilgi dünya basınının da ilgisini çekiyor.
Geçen yıl Marcel Heijnen İstanbul'un kedilerini merkeze alan bir fotoğraf kitabı yayımlamıştı.
Bu hafta da AFP, İstanbul'daki kedili hayatımızı merkeze almış.
Okurken insanın yüzünü gülümseten detaylar var. Özetleyerek aktarayım.
Yazının girişinde yine kedi sevenler-sevmeyenler kamplaşmasının yarattığı bir sorun var.
Kanyon AVM'nin metro girişindeki kedinin yuvası dağıtılmıştı biliyorsunuz. Onun üzerine titrenerek nasıl yeniden bir yuvaya kavuşturulduğu ve adeta bir çocuk odası haline çevrilen yuvasına değinilen haberde, bu köşeyle ilgilenen 57 yaşındaki Gaye Köselerden'in görüşü yer alıyor. Köselerden diyor ki; "İstanbullular hayvanları sever. Burada kediler dükkanlara girip en pahalı kumaşların üzerine kıvrılabilir. İşte bu yüzden buraya "kediler şehri" diyorlar."
Haberin Devamıİstanbul'da 160 binden fazla kedinin olduğunu aktaran AFP muhabiri, İstanbul'daki kedilere neredeyse dini bir adanmışlıkla bakıldığının altını çiziyor.
Gündelik hayatta gördüğümüz manzaralar, kedilerin mağazalarda istedikleri ürünlerin üzerine yatabilmesinden, restoranlarda sandalyelere kurulmalarına kadar güzellikten bahsediliyor.
Mesela, Kadıköy'deki meşhur kaldırımda poz veren kedi Tombili ve o yaşamını yitirdikten sonra yerine o pozu verdiği haliyle yapılmış heykelinin konması, Ayasofya'nın maskotu Gli'nin ölümünün herkeste üzüntü yaratması, Topkapı Sarayı'ndaki kedi kapısının restorasyonu, aktarılan güzel detaylar arasında.
Topkapı Sarayı Müdürü İlhan Kocaman da AFP'ye "Kediler hep buradaydı, şüphesiz temiz oldukları ve insanlara yakın oldukları için" demiş.
İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi Anabilim Dalı›ndan Uzman Altan Armutak, şehirde bu kadar çok kedinin bulunmasının genellikle "Hz. Muhammed'in onlara duyduğu derin sevgiye" atıfta bulunarak açıklandığını belirtirken, Osmanlı'nın 1453'te İstanbul'u fethettiğinde, "balık tezgahlarının ve kasap dükkanlarının önünde beslenmeyi bekleyen kediler bulduklarını" aktarıyor ve ekliyor: "Kedilere yemek vermek, Allah rızası için yapılan bir hayır olarak görülüyordu."
Haberin DevamıYazıda kısırlaştırmaya dair veriler de aktarılıyor. Sokak kedisi nüfusunu kontrol altına alma kapsamında yürütülen çalışmalarda geçen yıl 43 binden fazla kedi kısırlaştırılmış. Bu sayı 2015'in 12 katı.
Keşke kedilerle ve sokak hayvanlarıyla mutlu şekilde yaşanan tabloyu tüm şehre ve ülkemize yayabilsek.
SES TONUMUZKÖPEKLERİNASIL ETKİLİYOR
VİYANA Veterinerlik Üniversitesi'nden biliminsanlarının yaptığı ve PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmaya göre insan ses tonu, köpeklerin fiziksel dengesi üzerinde etkili.

4