Hayatınızdaki toksik kişiyi anlayabiliyor

Bugün konumuz ilginç.

Köpeklerin ilişkilere nasıl müdahil olduklarına bakıyoruz. Şöyle girelim konuya: Çoğu kişi hayatını cehenneme çeviren toksik kişiyi anlayamaz. Dostları anlatabildikleri kadar söyler ama yine bu konuşmalar tartışmalıdır. Şimdi öğreniyoruz ki gerçekten en iyi dostumuz köpeklermiş. Meğer köpekler hayatımızda kimlerin olup olmayacağına dair de mükemmel bir yol arkadaşıymış. Japonya'da yapılan çalışmaya göre köpekler etrafınızdaki toksik kişileri tespit etme konusunda önemli bir yeteneğe sahipler.

Detaylandıralım. Japonyamızın Kyoto Üniversitesi'nden bilim insanları, 18'erli üç gruba ayrılmış 54 köpekle bir deney gerçekleştirdi. Araştırmacılar, köpeklerin sahipleri ve diğer kişilerle bir rol yapmalarını köpekleriyle o şekilde etkileşime girmelerini istedi. Yapılacak işlem şuydu: Köpek sahipleri bir kutuyu açamayacak ve odadaki yabancıdan yardım isteyecek.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İlk grupta yabancı yardım etmeyi reddetti, ikincide yabancı yardım etti. Üçüncü grupta yabancılar tarafsız davrandı. Bunu gözlemledikten sonra, köpekler sahiplerine yardım etmeyi reddeden kişiden ziyade tarafsız bir gözlemciden ödül almayı daha uygun buldu.

Yani köpekler ebeveynlerine zalim veya nazik olmayan kişileri anlayabiliyor ve onlara güvensiz davranıyor. Diğer iki gruptaki köpekler, insanların yardımcı veya tarafsız olduğu yerlerde, yabancılardan ödüller almakta sorun yaşamadılar. Ancak çalışmadaki çarpıcı sonuç şu: Sahiplerine yardım etmeyi reddeden kişilerden ödül kabul etmediler.

Çalışma da şunu öğrendik: Köpekler, sahiplerine yardım etmeyen bir kişiden kaçındı. Bilim insanlarına göre sonuçlarda ortaya çıkan durum köpeklerin insanları duygusal olarak değerlendirebildiklerini ve bunu sosyal olarak uygulayabildiklerini kanıtlıyor.

Çalışmanın baş araştırmacısı Kyoto Üniversitesi'nden karşılaştırmalı biliş Profesörü Kazuo Fujita, "İlk kez, köpeklerin doğrudan çıkarlarından bağımsız olarak insanları sosyal ve duygusal olarak değerlendirebildiklerini keşfettik. Bu yetenek, son derece işbirlikçi bir toplum inşa etmede anahtar faktörlerden biri. Ve bu çalışma, köpeklerin bu yeteneği insanlarla paylaştığını gösteriyor" diyor.

Köpekler muhteşem canlılar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BİR KASABAYI KENDİNE AŞIK ETTİ


PEANUT

İngiltere'de Chatteris, Cambridgeshire'daki çeşitli pansiyonlar 6 aydır Peanut adlı bir sarmanı ağırlıyor. Kasabada pansiyonları barları dolaşan sarman için George Hotel bir yatak bile kurmuş. Aslında kedinin yaşadığı bir ev var ancak o gezmeyi tercih ediyor. Peanut'ı 7 haftalıkken sahiplenen Helen Wilson, "Yaygara koparmayı çok seviyor.Onu bir süre içeride tuttuktan sonra dışarı çıkmaya başladı ve ilk yaptığı şey ortadan kaybolmaktı. George Hotel'e sık sık gittiğine dair haber alıyordum. Onu geri getirdim ama sürekli oraya kaçıp duruyordu" diyor. Peanut, kasabada ne kadar esnaf varsa hepsinin gönlünü çalmış, hepsinde kendine bir yatak kurdurmuş, hepsine giden müşterilerin de gerek yemeklerinden gerek sevgilerinden faydalanmış. Peanut'ın en sevdiği şey ise barlara gidip sohbet edenlerin arasına karışmakmış. İstanbul'da da bazı mahallelerde böyle kedileri görüyoruz. Umarım kedilerin bu sosyalliğini sağlayan ortamı koruruz.