Köpeklerdeki genetik farklılıklar sevimli görüntüler oluştursa da bazen kritik rahatsızlıkların habercisi olabiliyor. Tabii hepsi böyle değil.
Bu konunun en bilinen örneklerinin başında Dalmaçyalı denilen köpekler geliyor. Bilim insanları şimdi bu köpeklerdeki beneklerin, memelilerin neden bazı hastalıklara yakalandığına dair cevapları ortaya çıkarabileceği ihtimali üzerine çalışıyor.
Bath Üniversitesinden Dr. Kit Yates, embriyo gelişirken kürk pigment hücrelerinin nasıl oluştuğu ve değişimiyle ilgili 4 yıldır devam eden çalışmayı yürüten isimlerden. Diyor ki, "Dalmaçyalıları incelemek, hem evrimimiz hem de hastalıklara yatkınlığımız gibi insan genetiği hakkındaki anlayışımızı geliştirme potansiyeline sahip."
Dalmaçyalı köpeklerin yüksek bir oranı sağır oluyor. Bu oranın her iki kulakta yaklaşık yüzde 8, tek kulakta ise yüzde 22 olduğu tahmin ediliyor. Sağır köpeklerin yaşamı zor geçebiliyor ve bu nedenle agresif olabiliyorlar.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıAraştırmacı ekip sağırlığın doğrudan ırkın melanosit eksikliğiyle bağlantılı olduğuna inanıyor. Dr. Yates, "Melanositler embriyonun arka kısmında başlar ve dışarıya doğru, embriyonun ve gelişmekte olan derinin etrafına doğru göç ederler, bu yüzden onların örüntülerini inceleyerek öğrenebileceğimiz şeyler vardır, bu da bu sağlık durumuna yardımcı olabilir" diyor. Bu çözülebilirse, insanlardaki rahatsızlıklar için de mesafe kat edilebilir.
BU KEŞİFLE DAHA UZUN YAŞAYACAKLAR
Japon bir bilim insanı, kedilerde kronik böbrek hastalığını hedef alan ve kedilerin yaşam süresini potansiyel olarak 30 yıla kadar uzatabilecek bir tedavi geliştirdi. Kedilerin yaklaşık yüzde 30'unu 10 yaşına kadar etkileyen hastalık son aşamada organ yetmezliği ve ölüme yol açabilen lanet bir hastalık.
Tokyo Üniversitesi'nde immünoloji uzmanı olan Dr. Toru Miyazaki, böbreklerin immünoglobin antikorları kullanarak toksinleri atmasına yardımcı olan makrofaj apoptoz inhibitörü adlı bir protein keşfetmişti. Birçok hayvanın kanında bulunan bu proteinin kedilerde her zaman düzgün çalışmadığını fark eden Dr. Miyazaki bunun üzerine çalışıyor. 2 milyon dolar bağış toplayarak araştırmalarını sürdüren Dr. Miyazaki, klinik deneylerde umut verici sonuçlar almış. İlacın 2025'e kadar ticari kullanıma sunulması bekleniyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıOBEZ KEDİLER İLAÇLA KİLO VERECEK
EVCİL hayvanların yaşam koşullarını iyileştirme çalışmaları hızla 'insanlaştırma' trendine doğru evrildi. Kilo verme ilaçları da topa girdi ve Vivani Madical adlı şirket kedilerde obezite ve diyabet tedavisi için bir ilaç implantı tasarladı.

125