Aile çökerken 'İlaç gibi' AİLE RAPORU

Bir vesileyle ziyaret ettiğimiz Diyanet Sen Genel Başkan Ali Yıldız'a "Aile Meselemiz" hakkında ne gibi çalışmalar yaptıklarını sorduğumda, kapsamlı bir çalıştay düzenleyeceklerini söylemişti.

Bizim de konuşmacı olarak davetli olduğumuz ancak son günlerde meydana gelen mecburiyetlerden dolayı katılamadığımız Çalıştay'da birçok kanaat önderi, bu konuya kafa yoran birçok aydınımız güzel sunumlar yaptı.

Aile Meselemiz'in ne hallerde olduğunu ve sıkıntıların üstesinden gelinebilmesi için neler yapılması gerektiğini ortaya koydu.

Bunların özeti, "Küresel Politikalar, Medya, Hukuk ve Ailenin Geleceği" konulu Çalıştay'ın sonuç bildirgesinde yer aldı.

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Diyanet Sen Genel Başkanı Başkan Ali Yıldız, bu hayırlı işte yoğun emeği olan Genel Başkan Yardımcısı Kerim Alptekin, İzmir Kâtip Çelesi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Saffet Köse ve emeği geçen diğer bütün "Aile Dostları"na teşekkürlerimi iletiyor, Bildirge'nin geniş özetini dikkatlerinize sunuyorum:

GENEL GÖRÜNÜM

Aile müessesesi çok yönlü, çok katmanlı sorunlarla boğuşmakta, ağır saldırılar altında zayıflamaktadır.

Salt iş verimine odaklanan düzenlenmeler, nüfusun azalmasından ailenin sürdürülebilirliğine değin birçok alanda problemlere neden olmaktadır. Kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla aileyi oluşturan bütün bireyler bu kurguda hırpalanmakta, aile bağları zayıflamaktadır.

Neoliberal özgürlük anlayışı, kapitalist tüketim kültürü, hakikat ve fıtratı dışlayan toplumsal cinsiyet ideolojisine dayalı küresel politikalar, biyolojik cinsiyeti hedef alan eşcinsellik ve cinsiyetsizleşmeyi dayatan söylem ve eylemler, sapkınlığı normalleştiren yayınlar, moda sektörü ailenin rahminde var olduğu geleneği, kültürü, inancı, değerler sistemini ve ahlakı bozmakta, ailenin sosyokültürel zeminini çatlatmaktadır. Yanı sıra işsizlik, madde bağımlılığı, içki ve kumar, yoksulluk, şiddet gibi kök faktörler de aileyi temelinden sarsmaktadır.

Bu zeminde küresel ifsat lobileri; kadını annelikten soğutarak, çocuğu gelenekten ve değerlerden uzaklaştırarak, babayı, erkeği kriminalleştirerek ailenin üç sacayağını da zayıflatmaktadır. Sevginin, hürmetin, inancın mekânı olan aile yuvası yozlaşmanın, çatışmanın, mekânı haline getirilmekte, aile müessesesinin manevi alt yapısı çökertilmektedir.

Sadece kârı önceleyen kapitalizmin; bireyciliğe dayalı toplum ve hazza odaklı özgürlük anlayışı ilahi, ahlaki ve insani olanı dışlamakta, geleneksel değerleri ayak bağı olarak görmektedir. Bu sistemin ürettiği yeni çalışma hayatı, endüstrisi, sanatı, mimarisi, kent paradigması, edebiyatı, sineması, modası ve benzeri bütün olguları fıtrata aykırı bir sosyal yaşamı dayatmaktadır. Fıtrata yabancılaşmış bu kurguda aile de diğer değerler gibi hırpalanmakta, kırılganlaşmaktadır.

Toplumsal cinsiyet ideolojisi, kadın haklarını ve kadına karşı şiddeti araçsallaştırıp istismar etmekte, sapkın fikirlerini hak ve özgürlük adı altında uluslararası sözleşmelere sokmakta, imzacı ülkelerin iç hukuklarında bu ideolojiyi tahkim edecek ayrıntılı düzenlemeler yaptırmaktadır. Aileyi kadının zindanı, şiddetin mekânı olarak gören, eşcinselliği refere eden gender ideoloji baskıcı bir anlayışla birçok ülkenin hukuk sistemine sızmış durumdadır.

TESPİTLER VE ÖNERİLER

1. KÜRESEL ORGANİZASYONLARA KARŞI ETKİLİ TEDBİRLER ALINMALIDIR

Aileye karşı küresel çapta gerçekleştirilen faaliyetler ailenin yapısal sorunlarından beslenmekte, bu sorunları derinleştirdiği gibi yeni yapısal sorunlar da oluşturmaktadır.Küresel cinsiyetsizleştirme planı, küreselcilerin üzerinde tekel kurdukları dijital dünyanın imkânlarıyla toplumumuza yerleştirilmektedir. İnternet, sinema, sosyal medya ve televizyon üzerinden sapkın görüşler yaygınlaştırılmaktadır.

Bunu bağlamda, meseleye paradigmal ve yapısal düzlemde bakılarak, aileyi koruyacak ve güçlendirecek yapısal politikalar geliştirilmelidir. Bir yandan küresel sapkın lobilerin faaliyetlerine karşı katı tedbirler alınmalı, diğer taraftan ailenin kırılganlığını önlemek için kadim değerlerimiz rehber edinilerek, o değerler ihya edilmelidir.

Küresel lobilerin etki ajanlığına soyunan ve bu lobiler tarafından fonlanan, sapkınlıkları insan hakları ambalajında sunan güdümlü STK'ların faaliyetleri sıkı şekilde denetlenmeli, eşcinsel örgütlenmelere ise müsaade edilmemelidir.

2. ÇALIŞMA HAYATI AİLE DOSTU OLARAK KURGULANMALIDIR

Aile yapımızı olumsuz etkileyen faktörlerden birisi de modern çalışma hayatının aileyi dikkate almayan yapısıdır. Bu nedenle çalışma hayatı koşulları evlilik yaşının yükselmesine, çocuk sayısının düşmesine, çocuk eğitiminde zafiyetlere, çocuk ve gençlerde aile aidiyeti ve bilincinin zayıflamasına neden olmaktadır.

Bu meyanda aileyi zayıflatan çalışma hayatındaki sorunlar giderilmeli, iş-aile hayatı uyumu merkezli aile dostu bir çalışma hayatı hayata geçirilmelidir.

Aileyi olumsuz etkileyen ekonomik sorunlarla ve işsizlikle etkin mücadele edilmeli, ücret politikaları gözden geçirilmelidir. Aile dostu vergi sistemine geçilmelidir.

3. MEDYA İÇERİKLERİNE KARŞI ETKİLİ TEDBİRLER ALINMALIDIR

Televizyonlarda milyonlarca kişiye hitap eden gündüz kuşağı programları ve bazı televizyon dizileri aileyi gözden düşürmekte, kötülüğü sıradanlaştırmakta, sevginin, hürmetin, inancın mekânı olan aile yuvasını yozlaşmanın, çatışmanın, mekânı olarak sunmaktadır. Dijital film platformları, yapımlarda sapkın içerikleri zorunlu kılmaktadır. Sosyal medya gençlerimizi zehirlemekte, kültürümüzü dejenere etmektedir. Bütün bu platformlarda her türlü çarpık ilişki, çocuk istismarı, cinsel taciz, şiddet, cinayet ve eşcinsellik hayatın normaliymiş gibi sunulmakta, medyada aile tekinsiz bir olgu olarak gösterilmektedir.

Bu nedenle her türlü melanetin ve sapkınlığın meşrulaştırıldığı sosyal medya, gündüz kuşağı programları, televizyon dizileri, sapkın lobilerin emrindeki dijital platformların yayınları sıkı denetimlere ve yaptırımlara tabi tutulmalıdır. Aile, hedonizme dayalı neoliberal sınırsız özgürlük anlayışına, kültür emperyalizmine, ahlaki sınırları olmayan kapitalist kâr zihniyetine kurban edilmemelidir.

Devlet, aile dostu platformları ve yapımları teşvik etmeli, desteklemeli, aile serbest piyasa denilerek rekabet koşullarının insafına terk edilmemelidir.

Gençlerde ciddi bir psikolojik soruna dönüşen sosyal medya bağımlılığıyla etkin mücadele edilmeli, çocukların sosyal medya kullanımına yaş ve içerik sınırlaması getirilmelidir.

Ailelere medyadijital medya okuryazarlığı yetkinliği kazandırılmalıdır.

4. SOSYOLOJİK SORUNLAR ORTADAN KALDIRILMALIDIR

Madde bağımlılığı, şiddet, alkol, kumar, işsizlik, yoksulluk, eğitim sistemindeki sorunlar, kriminal faaliyetler gibi birbirini besleyen yapısal sorunlar aileyi zayıflatmakta, aileleri parçalamaktadır. Mahalle kültürünü yok eden, doğayı dışlayan, hız ve kalabalıklar içinde aileyi görünmez kılan gayr-ı fıtri mevcut kent ve konut mimarisi geleneksel aile modeli için uygun olmayan bir zemindir. Kültürel yozlaşma, inanç değerlerinden uzaklaşma, gelenek ve örfün kaybolmaya yüz tutması ailenin üzerine oturduğu zemini bozmaktadır.

Aileyi örseleyen bu ve benzeri kök nedenler derin bir şekilde analiz edilmeli, palyatif tedbirlerle yetinilmemeli, paradigmal bir düzlemde bütünleşik bir anlayışla sosyal politikalar geliştirilmelidir.

5. AİLE HUKUKU GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR