İstanbul, Demirtaş

Hiç şüphesiz İstanbul'da en çok Yeniden Refah Partisi (YRP) ve DEM Parti'nin dengeleri nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Zira İmamoğlu ve Kurum arasında kıran kırana bir yarış devam ettiği için gözler ister istemez bu iki partinin performansına çevriliyor.

Bir önceki yazıda özetle "Yeniden Refah Partisi'nin yükselişi Murat Kurum için olumsuz bir sonuç üretecek olsa da bu durum bir taraftan da Ekrem İmamoğlu için bir avantaj olarak görülebilir." demiştim.

Bugün de DEM Parti'nin performansı konusunda birkaç kelam etmek isterim.

İki hafta önce sahada görüştüğüm Kürt kardeşimiz "Başak Demirtaş aday olsaydı oyumuz silme Demirtaş'larındı." diye belirtmişti. Çoğunluk olarak da buna yakın yorumlar yapılmıştı. Ve bir anlamda birçok kişi bu seçimde İmamoğlu'na daha yakın olduğunu söylemişti. Bunu söylüyorum zira İmamoğlu'na oy vereceğim diyenlerin sayısı az değildi. Hatta şaşırmıştım DEM Parti'nin İstanbul adayının pek isminin belirtilmemesine.

Dolayısıyla o haftaki görüşmeler sonucunda DEM Parti'nin adayı Meral Danış Beştaş'ın seçimde yüksek bir oy alacağı düşüncesinde değildim. Belli bir rakamı yakalayabilir ama dikkat çekici bir oy potansiyeli pek mümkün görünmüyor gibiydi.

Yalnız sahadaki bu görüşmelerden birkaç gün sonra Selahattin Demirtaş İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinin düzenlediği 'Kürt Sorununda Çözüm ve Barış Konferansı'na bir mesaj gönderdi ve özetle "Barışın muhatabı Öcalan ve Erdoğan'dır." dedi. Bu mesaj önemli Zira mesaj Demirtaş'tan geliyor.

Böyle bir gelişme yaşanınca bu hafta içinde bir önceki hafta gittiğim yerlere tekrar giderek Kürt kardeşlerimizle bir daha görüştüm. Açıkçası merak ettim herhangi bir değişiklik var mı diye.

Şunu söyleyebilirim. Demirtaş'ın sözleri seçmen nezdinde etkili olmuş gibi. İmamoğlu'na daha yakın olduğunu ifade eden bazı seçmenleri bu sefer 'kararsız' gördüm, hatta bazıları Meral Danış Beştaş'a oyunu verebileceğini belirtti.

Öte yandan basında Demirtaş seçimlere az bir süre kala açıklama yayımlayabilir diye yazılıp çiziliyor. Eğer böyle bir açıklama olursa ve Demirtaş Meral Danış Beştaş'a desteğini açıklarsa, o zaman işin rengi tamamıyla değişir gibi. Kararsız olanlarda yönünü Beştaş'a çevirebilir. Bu durumda Beştaş'ın beklenenden daha yüksek bir oy oranına ulaşabileceğini söyleyebilirim.

Ayrıca böyle bir senaryo İmamoğlu için olumsuz bir sonuç üretecek gibi okunsa da bu durum Kurum için de bir avantaj olarak görülebilir.

Nasıl ki YRP, Kurum için olumsuz bir sonuç üretebilecekse, aynı şekilde DEM Parti'de İmamoğlu için olumsuz bir sonuç üretebilir.

Burada önemli olan hangisinin ağırlığı daha fazla

Açıkçası DEM Parti'nin ağırlığının daha yüksek olduğu düşüncesindeyim. Zira buradaki tabanın sadakati yüksek olduğu için tabanın ne yapacağı daha öngörülebilir. Diğer taraftan tabana açıklama yapan kişi önemli, yani Demirtaş faktörü önemli.

YRP'de ise tabandaki sadakat kavramı daha yeni yeni oluştuğu için bu alandaki seçmenin ne yapacağı tam olarak öngörülmeyebilir.