Halk Şairi Bahtiyar Vahapzade'nin 100. Yıl Anma Programı
Kavurucu yaz sıcaklarının İstanbul'u nemli bir bunaltıyla kuşattığı zamanlarda yola çıktık. Yoldaşım, kardeşim genç yazar kuşağından Süheyla Karaca Hanönü. Bakü'ye doğru yola revan olduğumuzda, dünyada savaşlar, ölümler, soykırımlar yaşanıyordu
Bizim seferimiz yüreklerde inkişaf eden kardeşliğe, dostluğa, yarenliğeydi. Kardeş coğrafyaya, Azerbaycan'a, ulaştığımızda Bakü'nün serin rüzgarları, Hazar'ın büyüleyici bir ışıltıyla yakamozlarda yıkanan eşsiz manzarası bizi karşıladı. Sonrasında dostlarımızın sımsıcak yürekleri, Gül Annenin birbirinden lezzetli yemekleri, Elşen kardeşimizin samimi sohbetleri, Zerrab Baba'nın, Bünyamin Baba'nın utangaç tebessümleri, Gülnaz'ın, Nergis'in çocuk yüreklerinin eşsiz coşkulu sevinci bizi karşıladı. Küçük serin bir bahçede, nar, elma, armut ağaçlarının gölgeliklerinde, rengarenk sardunyaların, küpe çiçeklerinin, güllerin içinde cennete düşmüş gibi olduk. Akşam serinliğinde limonlu ve taze naneli çaylarımıza, eşsiz lezzette kayısı, çilek, kızıl gül, incir mürebbilerini (reçellerini) katık eyledik. Aslında katık eylediğimiz kardeşliğimizdi, dostluğumuzdu, yarenliğimizdi. Hayale bacımız ve ailesi bizi sarıp kuşattı kardeşçe, candan, yürekten
Kaderin bir tecellisi olarak Azerbaycan'da, vatan Azerbaycan'da, kardeş Azerbaycan'da Bahtiyar Vahapzade gibi büyük bir şairi anma toplantısında konuşmak nasip oldu.
HAYDAR ALIYEV MERKEZI'NDE BAHTIYAR VAHAPZADE'YI ANMA PROGRAMI
Mihmandarımız, aziz dostumuz, kardeşimiz, can bacımız Hayale Zerrabgızı, 25 yaşındayken Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinde en genç araştırmacı ilim adamı unvanı almış, çalışkan, azimli, müthiş bir organizatör. Süheyla Hanönü ile uzun zamandır mektuplarından yüreklerine akan derin, sımsıcak bir dostluğu yaşıyorlar. Bu edebi ve sımsıcak mektupların kitaplaştığını da göreceğiz inşallah. Türk Edebiyatı'na hâkim genç bir akademisyen.
BAHTiYAR VAHAPZADE BÜYÜK BiR HALK ŞAiRi
20 Haziran Cuma günü, saat 12 de, Uluslararası Mahmut Kaşgari Vakfının kordinatorluğu ile gerçekleşen anma programında, Tarih İlimleri Doktoru Latife Memmedova aynı zamanda Mirze Şefi Vazeh adına Kütüphane direktörü, programın giriş konuşmasını, büyük bir heyecan ve coşkuyla gerçekleştirdi. Akademisyenlerden Esmira Fuad; Azerbaycan Edebiyatı alanında önemli konularda doktora çalışmaları yapmış önemli bir akademisyen. Bahtiyar Vahapzade'nin zorlu mücadele zamanlarında, özgürlükler için, halkın şahlanışına, halkın bilinçlenmesine katkı sağlayan büyük bir halk şairi olduğundan bahsetti. Daha sonra söz alan yine Azerbaycan'ın önemli akademisyenlerinden, Türkiye Üniversitelerinde de dersler vermiş olan, Prof. Dr. Yegane İslamova 1990 yıllarında Azerbaycan halkının başına gelen büyük felaketlerde şiirleriyle halkı bilinçlendirdiğini, yüreklendirdiği ifade ederek Bahtiyar Vahapzade'den anlamlı şiirler okudu.
Önemli akademisyenlerin konuşma yaptığı manidar anma toplantısında gençler ve çocuklar büyük bir coşkuyla şiirler okudular, şarkılar söylediler Azerbaycan aşkına. Şair, Zenfira Nusalova güzel hitabeti ve coşkulu seslenişi ile şiirler okudu. Salonda duygulu anlar yaşandı. Ses sanatçısı Maya Hanım, Çanakkale Savaşı'nda şehit olan erler için marş seslendirdi. Salonda duygulu anlar yaşandı.Süheyla Karaca Hanönü'de duygulu, anlamlı bir konuşma gerçekleştirdi. Onun konuşmasından etkilenenler, duygulanıp ağlayanlar oldu.
KENDi HALKI İÇİNDE BÜYÜK MÜCADELE VEREN ŞAİR
Konuşmamda Halk Şairi Bahtiyar Vahapzade'nin Mehmet Akif Ersoy gibi Kurtuluş Savaşı'nda nasıl ki halkı için mücadele etmişse, onun da kendi halkı için büyük mücadeleler verdiğinden, aynı zamanda duyarlı kalemi, naif yüreği ile tabiatı, insanı konu alan şiirler yazdığından, anne sevgisine dair şiirlerinden bahsettim. Azerbaycan Büyükçelçimiz Birol Akgün ve eşi Zühre Hanımı da büyükelçilikte ziyaret etmek nasip oldu. Kendisine İstanbul tablomuzu ve yazar arkadaşlarla birlikte kitaplarımızdan takdim ettik. Bizleri büyük bir misafirperverlikle ağırlayan kıymetli büyükelçimize şükranlarımızı sunuyoruz.
BAHTİYAR VAHAPZADE KONGRESİ YOLCULUĞU
Bakü'den Şeki'ye dağların arasındaki yollardan, yemyeşil ovaları seyrederek, ırmakların çağıltısını duyarak, bazen de koyun sürülerini yara yara gidiyoruz. Biz Şeki'ye, Prof Dr. Yegâne Hanım ve Felsefe İlimleri Doktoru eşi kıymetli büyüğümüz Dilgem Bey götürüyorlar kendi arabalarıyla. Nezaketleri, bilge konuşmaları ile saateler süren yolculuğumuz nasıl geçiyor anlamıyoruz.
BU DERİN VATAN SEVGİSİ VE AŞKI BU MİLLETİ AYAKTA TUTUYOR
Kalem kalem minareleri ile gökyüzüne uzanan ve şehri güzelleştiren İslam Mimarisinin en belirgin ibadethaneleri camiler, şehirlerde ve köylerde pek yok. Sovyet rejimi bir silindir gibi geçmiş Azerbaycan'nın üzerinden, manevi olan yapıların olmaması da bu sebepten. Ulu mabetler sayılı, camiler fazla yok, ama gönüllerdeki inancı, kardeşliği, dostluğu yok edememişler. Yüreklerinde bir muska gibi taşıyorlar vatan sevgisini, millet sevgisini, kahramanlarını, şairlerini, önden gidenleri, yol açanları, yol olanları. Bu derin vatan sevgisi ve aşkı bu güzel milleti ayakta tutuyor. Yol boyunca şehitlerin resimlerini görüyoruz, duygulanmamak mümkün değil.
ŞEKİ TARİHİ ŞEHİR DOKUSU, BOZULMAMIŞ TAŞ KADİM MİMARİSİ
21 Haziran, Cumartesi günü saat 13 de, Şeki Haydar Aliyev Merkezinde Uluslararası Mahmut Kaşgari Vakfı ile Azerbaycan Devlet Pedogoji Üniversitesi'nin beraber düzenlediği ve yaklaşık 400 akademisyenin katıldığı Uluslararası Kongre'de akademisyenler konuşmalarını gerçekleştirdi. Süheyla Hanönü'nün konuşması, okuduğu "Tenha Mezar" şiiri büyük ilgi gördü. Şeki tarihi şehir dokusu, bozulmamış taş kadim mimarisi ile bana Bosna'nın Ortaçağ Köyü Poçitelli'yi hatırlattı. Bahtiyar Vahapzade'nin manevi oğlu, ev müzesinin direktörü ve program yapımcısı Elşan Zekeriyebeyli ile Şeki Saray Otel'de televizyon çekimlerine katıldık. Halk şairi Bahtiyar Vahapzade ile ilgili bereketli, güzel sohbetler gerçekleştirdik. Bizleri konuk eden, Vahapzade'nin manevi oğlu Elşan Zekeriyabeyli'ye şükranlarımızı sunuyoruz.
SEMAVER ÇAYI İLE DOSTLUĞUN, KARDEŞLİĞİN MUHABBETİ
Bahtiyar Vahapzade'nin müzeye dönmüş evinin bahçesi adeta cennetten bir köşe gibi bizleri karşıladı Anlatılmaz güzelliği ile konukları büyüleyen doğduğu evde de programlar oldu, konuşmalar gerçekleşti. Semaver çayının lezzetine, dostluğun, kardeşliğin muhabbeti karıştı. Bahtiyar Vahapzade annesine olan derin bağlılığı, hasreti, özlemi anlatır şiirlerinde. İnanmış bir şair duyarlılığıyla atasına, ceddine, anasına bağlı bir şairdir o. Anasının dualarının onu koruduğuna inanır. Her mısrası vatana duyduğu aşkı, vatan hasretini, özgürlük aşkını anlatırken yıllar süren özgürlük mücadelesini okuruz satırlarında. 1960'lı yıllarda başlayan özgürlük hareketinin öncülerindendir. Kalemi inanmış, direnç yüklü, acılı coğrafyada, milletinin talihsizliğini, yaşadığı yıkımı "Gülistan" şiiriyle satırlara döker. Bahtiyar Vahapzade, Azerbaycan'ın yetiştirdiği onurlu, mücadeleci yüce sanatçılardan birisidir. Onun şiirlerinde vatan, hürriyet aşkı vardır, özgürlüğe hasret vardır. Ama en çok da sevginin, sabrın, yürek sıcaklığının timsali olan ana vardır Yani ilk sığınak, özlü, sımsıcak dualarla kuşatıp saran ana vardır.Kıymetli şairimizin ruhu şad olsun. Eserleriyle, mısralarıyla, fikirleriyle her zaman aramızda yaşamaya devam edecektir. Rahmetle duayla büyük vatan şairimize