Trump'ın sapkın LGBTİ karşıtı kararnameleri: Kapıyı gösterdi!
Selma Savcı
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kasım 2024 seçimlerindeki zaferi ve 2. kez ABD'nin başkanı olarak göreve başlaması muhakkak ki dengeleri bir hayli değiştirecek. Bunu Trump'ın söylemlerinden ve yaptığı icraatlardan anlamak mümkün. Daha göreve resmen başlamadan Gazze'de yapılan ateşkesi bile kendine yoran Trump'ın şimdi fiili anlamda dünyada süren Rusya-Ukrayna savaşı için İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 55. Yıllık Toplantılarına video konferans ile katılarak çok ama çok önemli açıklamalarda bulundu.
Öncelikle benim dikkatinize sunacağım ise, Rusya ile yaptığı açıklamalar zinciri. Ne diyor çiçeği burnunda yeni başkan Trump,"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu savaşı bitirmek için görüşebilmeyi isterim. Bunun sebebi ekonomik ya da başka bir şey değil, milyonlarca canın kaybedilmesi."Evet, yanlış duymadınız. Trump'ın bu denli barışçıl yaklaşımlarının ne denli samimi olduğunu aylar geçtikçe daha iyi analiz edeceğiz kuşkusuz ama dünyadaki dengeler açısından tarihi bir açıklama olarak bakmak lazım. Özellikle Ukrayna'yı önceki başkan Joe Biden'ın her defasında ziyaretleri ve Rusya'ya karşı yaylım ateşi açıklamalarını da hatırlarsak bu denli zeytin dalı uzatılmasının altında ne aramalıyız onu hakikaten takip etmek lazım. Eğer Rusya-ABD buluşması gerçekleşir ve oradan da Ukrayna ile ilgili kesin bir barış kararı çıkarsa seyreyleyin manzarayı o zaman
Bu zaman zarfında kuşkusuz Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın her defasında barış elçisi olarak savaşan ve bölgenin bir an önce huzura ermesi için gayretlerini de yabana atmamak lazım. Her ne kadar Soçi Zirvesi'nde tahıl koridoru üzerinde anlaşma zemini bulunmasa da ülkemizin bu barış hamlelerini tarih mutlaka hatırlatacaktır
Ayrıca, Rusya'nın bir milyon ton tahılın Türkiye'de işlenmesini ve Katar'ın yardımıyla en yoksul Afrika ülkelerine taşınmasını düzenlemeye hazır olduğuna dair açıklaması da o zirvede en önemli satırbaşı olarak dikkat çekmişti.
Bugün ise geldiğimiz noktada ABD ve Rusya arasında buzların eriyecek olması dünyanın dinamikleri açısından önemli bir parametre olarak karşımızda. Her ne kadar Rusya ve ABD'ye tekil anlamda ne denli güvenilir orası da büyük bir soru işareti olsa da şu anda köprüyü geçene kadar mantalitesini maalesef işletmek durumundayız. Diplomatik olarak yanlış yapılan hareketlerin her defasında bumerang etkisinden sıyrılarak ülkemizin satrançta bir piyon olmasının da önüne her halükarda geçilebilir. Çünkü yanlış yapılacak hamlelerinpiyondan öteye taşınamaması da gelecek adına ve kabul edelim ya da etmeyelim küresel güç haline gelmiş bu iki devletin de menfaatlerimiz açısından bir yerde konumlandırılması elzemdir.
Ben her defasında şu ilkeyi önemsiyorum. Bizim toprak bütünlüğümüze ve geleceğimizi dinamitlemek isteyen ülkelere karşı siper almamız her daim vazgeçilmezimizdir Ama hamleler açısından zaman zaman diyetler de ödesek bu güçler arasındaki çatışmalardan en az yarayla da ayrılmak iyi bir yönetimin ve iyi bir liderin arkasından güçlü bir şekilde gidecek olan Türkiye'mizin kararlılığı olacaktır.
ABD'deki bubunak Biden sonrası göreve gelen ve Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan için de övgüye mazhar olan sözler söyleyen Trump'ın da bir stratejik konumlandırma yaptığını da ihtimaller arasında gösterebiliriz. Çünkü Trump'ın göreve gelmeden her kesime böyle şirin gözükme gayretinin de altında ben çok samimiyet aramıyorum açıkçası. Trump'ın dünyadaki dengeleri değiştireceğini ve özellikle küresel anlamda hem Rusya hem Çin ile olan negatif ilişkiler yumağından diğer birçok ülkenin de iyi veya kötü nasipleneceğini unutmamak ve ona göre durağanlığımızı her daim pozitifliğe dönüştürmeliyiz.