Derin Ar-Ge zamanı

Emre Kurttepeli... Mynet, Trendyol, Insider gibi 50'den fazla şirketin kurucusu ya da yatırımcısı.

Türkiye'de girişim denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri. Kurttepeli girişimciliği destekleyerek kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçlayan Endeavor Türkiye'nin de başkanı. Önceki gün bir grup ekonomi gazetecisiyle bir araya gelen Kurttepeli söze endişeli bir mesajla girdi:

"Geç kalıyoruz, tren kaçıyor."

Nedenini açıklayarak devam etti:

"Dünyada büyüyen firmalara baktığımız zaman birçoğu derin Ar-Ge çalışmaları yapan firmalar. Yapay zekâ ve biotech dönemine giriyoruz. Artık helikopter yapmanın değil Mars'a gitmenin önemli olduğu bir dönemdeyiz. Biz ilk 10-15 sene içerisinde e-ticaret ve kurye hizmetleri gibi birçok şeyi tükettik. Fakat bir yerden sonra TÜBİTAK teşviki ve yapay zekâ çalışmalarına ilave olarak 10-15 sene sonra dünya nerede olacak ve biz nerede olacağız konuları tartışılmalı. Akbank'la yürüttüğümüz ve lansmanını 19 Nisan'da gerçekleştireceğimiz araştırma sonucunda Türkler tarafından kurulan yapay zekâ firmalarının çoğunun yurtdışında olduğunu gördük. Bu noktada daha önce de bahsettiğimiz gibi firmada çalışan ve işini iyi yapan kişilerin Türkiye'ye nasıl entegre edileceğine odaklanılmalı."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Emre Kurttepeli yeni dönemde girişimcilik kriterlerinin epey farklılaştığına dikkat çekerek sürdürdü sözlerini. Yapay zekâ, biotech ve laboratuvarların artık ön planda olduğuna vurgu yaptı sözü Türkiye'ye getirdi:

"Bizim Endeavor olarak birçok ülkede network'ümüz bulunuyor, bu açıdan şanslıyız. Fakat gün sonunda derin Ar-Ge'nin Türkiye'ye de geçmesi gerekiyor. Türkiye'de şu anda daha çok yurtdışındaki alt yapıyı ve sistemi kullanarak yapay zekâ aracılığıyla yeni uygulamalar üretilmesi söz konusu. Çok büyük bütçeler karşılığında Türkiye bu programları kullanıyor fakat bir süre sonra bu fikri sıfırdan üreten tarafta da yer almak gerekiyor."

Yapay zekânın her yere dokunduğu için her sektörü etkilediğine de dikkat çeken Kurttepeli uzmanlaşmanın nerede güçlü olduğunuza bakmakla başladığına vurgu yaptı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Tüm dünyada özellikle yapay zekâ temalı girişimlerin herkesin en çok görmek istediği işler olduğuna vurgu yapan Kurttepeli Türkiye için böyle bir teklif geldiği anda kendilerinde kaynak olmasa dahi tüm dünyadaki networkleriyle destek isteyebildiklerini söyledi. Özetlersek, gençler... Şimdi yapay zekâ ve derin Ar-Ge zamanı. Büyük düşünün... Yeter ki sağlam, ayakları yere basan bir fikriniz olsun. Dünyanın dört bir tarafından yatırım almanız mümkün.
DIŞARININ CAZİBESİ ESKİSİ GİBİ DEĞİL
ENDEAVOR Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen de buluşmamızda bazı tespitlerini paylaştı:

Türkiye'deki mühendisler ilk etapta bundan iki yıl önce yurtdışında göç etmeye başlamışken şu sıralar dışarıdaki iş imkânlarının da eskisi gibi iyi olmaması sebebiyle ilk dalga göçten sonra Türkiye'de kalmalar başladı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Erken aşama yatırımda Türkiye'nin durumu oldukça iyi. Ar-Ge harcamalarının bir kısmını GSYF'ye (Gelişim Sermayesi Yatırım Fonu) koyma şartı getirildiği için aniden Türkiye'de bu oran arttı. İlave olarak TÜBİTAK'ın mentörluk programı sayesinde en fazla erken yatırımın olacağı ülke konumuna gelebileceğimizi söyleyebiliriz. Erken aşamada çok yüksek meblağlar olmasa dahi takım iyiyse iyi bir yatırım da bulunabiliyor.

Hatta araştırmaların sonucuna göre Türkiye'de özellikle İstanbul başlamak için iyi bir lokasyon konumunda yer alıyor.

Bizim duvara çarptığımız nokta ise başlangıçta girişim için yüksek meblağlar gerektiği durumda o miktarın Türkiye'den çıkma ihtimali düşük oluyor. Bazı fintech firmalarının lokal olması gerekiyor ama yatırım yurt dışında yapıldığı için firma bunu yüksek sesle söyleyemiyor ve lokal olmamayı kabul etmek durumunda kalıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2023'te yapılan 722 milyon dolar yatırımın 500 milyon doları Getir'e aktarılmış; totalde ise 325 adet anlaşma sağlandı. En fazla yatırım alan sektör ise yapay zekâ ve oyun sektörü olarak sıralanıyor.